PRETPARK of WONEN?
De gemeente Utrecht heeft een Omgevingsvisie voor de binnenstad gemaakt
Daarin is beschreven hoe de ontwikkelingen op het gebied van wonen, mobiliteit, economische ontwikkeling, toerisme er tot aan 2040 uit zullen zien.
Volgens Binnenstad030 voorspelt deze Omgevingsvisie Binnenstad 2040 niet veel goeds.
Alles in de binnenstad draait straks om vertier en plezier. Bezoekers en toeristen worden van harte uitgenodigd hun euro’s uit te geven in ons vermaakcentrum binnenstad.
Hoe je er daarbij ook nog gezond kan wonen? Daarover lezen we niets. Terwijl goed en prettig wonen toch een eerste levensbehoefte is.
WOONVISIE Binnenstad030 wil dat er een visie op wonen komt, die grenzen stelt aan de commercialisering van de binnenstad. Dit betekent meer aandacht voor een gezonde leefomgeving waar het goed wonen is. Zoals:
· gezond stedelijk wonen met voldoende rust
· dat woningen en winkels altijd goed bereikbaar blijven, vooral ook per fiets
· levendigheid die past bij het karakter van de historische binnenstad
· plekken van rust, stegen en binnentuinen bewaren
· voor iedereen fijne plekken in de openbare ruimte, zonder verplichte consumptie.
Bewoners zijn belangrijk voor de binnenstad! Zonder permanente bewoners, jong en oud, raakt Utrecht haar aantrekkelijkheid, haar levendigheid, sociale samenhang, haar karakteristieke plekjes, haar ziel kwijt.
Vindt u, samen met ons, óók dat ons stadshart niet zonder wonen kan? Dat Utrecht geen pretpark moet worden? Reageer dan!
In wat voor stad willen wij wonen?
De bewoners
Bewoners en ondernemers vormen al eeuwen de ruggengraat van elke bloeiende stad. Zo bestaat ook Utrecht al 900 jaar bij de gratie van zijn bewoners. Zij bewaren het erfgoed van de middeleeuwse binnenstad, zij zorgen voor sociale samenhang en economische groei, zij houden de bibliotheek, het buurtcafé, de sportscholen in leven.
Door er van harte te wonen, te werken en te leven vormen zij de ziel van de stad.
Het gemeentebestuur
De bestuurders van de stad zijn de gekozen vertegenwoordigers van de bewoners, zij moeten zich inspannen om de kwaliteit van wonen en de leefbaarheid te bewaken. Dat kan alleen in serieuze samenwerking met elkaar. Initiatieven van bewoners en verschillende vormen van bewonersparticipatie zullen hierbij onmisbaar zijn.
Gezond stedelijk leven staat in de oude binnenstad meer onder druk dan in andere delen van de stad. Daarom is specifieke uitwerking nodig voor de binnenstad, waar verschillende manieren van ruimtegebruik elkaar in de weg kunnen zitten. Het voldoet niet om voor dit onderwerp te verwijzen naar de overkoepelende Omgevingsvisie voor heel Utrecht. Daarin is geen samenhangende tekst over bewonersbelangen te bespeuren. Daarom doen wij een voorzet.
Ter wille van de bewoners moet de Omgevingsvisie van de Binnenstad beginnen met een heldere beschrijving van gezond wonen en werken in de binnenstad. Dát moet het uitgangspunt zijn dat bepaalt welke andere plannen voor de toekomst mogelijk zijn: vormen van werkgelegenheid, cultuur, toerisme.
Want een bewoner van de binnenstad kan niet weg als hij klaar is met een dag drukte, hij “verblijft” er altijd, hij wóónt er. De bezoeker is er te gast.
De Utrechtse binnenstad die wij willen
Stabiele bewoning door gericht huisvestingsbeleid
- Stabiele bewoning , dat wil zeggen: mensen die voor lange tijd in de stad wonen en werken.
- Daarbij is het van groot belang dat bewoners een mix zijn van jongeren en ouderen, alleenstaanden, gezinnen met kinderen, woongroepen, huurders en eigenaren uit alle lagen van de bevolking.
- Mensen met verschillende inkomens, dus plaats voor sociale huurwoningen en middenhuur, koophuizen voor middeninkomens, en monumentale en grote panden voor bewoning door mensen met hoge inkomens.
- Aan de koop van een pand is woonplicht voor de eigenaar gekoppeld.
- Kortstondige verhuur aan toeristen van gehele woonhuizen staat de gemeente niet toe.
- Een voorwaarde voor stabiele bewoning is dat de kwaliteit van de woonomgeving gegarandeerd is.
De garantie van kwaliteit van de woonomgeving
- Bewoners moeten 24 uur per etmaal met alle vervoermiddelen hun huis kunnen bereiken. Voor laden en lossen, verschillende vormen van dienstverlening, medische hulp en verzorging – de voordeur moet zo nodig bereikbaar zijn met auto.
- Het voetgangersgebied in de binnenstad moet niet uitgebreid worden, want ook met de fiets moeten bewoners altijd bij hun huis kunnen komen.
- Het gebruik van de openbare ruimte wordt afgestemd op de kwaliteit van de bewoning ter plekke. Want bezoekers en toeristen zijn te gast in een stad waar gewoond wordt.
- Door de vele kleine huizen in de oude binnenstad, is toeristenvrije verblijfsruimte voor bewoners op hun eigen stoep en in binnentuinen heel belangrijk.
- Er blijven plekken van rust en ruimte die niet bedoeld zijn voor bezoekers en toeristen: stille straten waar je voor je voordeur op de stoep kan zitten, binnentuinen, stegen en hoven, geluidluwe plekken, speeltuintjes en sportveldjes.
- Het voetgangersgebied( dat vooral in de winkelstraten ligt) laat in de avonduren heel duidelijk zien, wat het effect is als er leegstaande panden zijn: Donker, stil en het voelt onveilig aan.
- Bewoning van leegstaande verdiepingen boven commercieel gebruikte ruimtes wordt daarom bevorderd en aantrekkelijk gemaakt voor eigenaren van het pand.
- Het is belangrijk dat bewoners en toeristen niet alleen maar op terrassen kunnen zitten, maar ook op allerlei andere plekken waar zij geen dure kop koffie hoeven te kopen. Mooie voorbeelden zijn de vlonders langs de singel, de “zitkeien” op het Domplein en de bankjes onder de bomen op de Mariaplaats. Allemaal heel ontspannen plekken om gratis te zitten zo lang als je wilt, om elkaar te ontmoeten.
- Kinderopvang, scholen, speeltuintjes, sportclubs, wijkcentra, gezondheidscentra zijn binnen tien minuten lopen van huis uit bereikbaar.
- Ook liggen de parkeerplaatsen van bewoners hooguit tien minuten lopen van hun woonhuis.
Gezond wonen in een duurzame stad
- Bij ieder infrastructureel plan in en om de stad worden maatregelen getroffen die schone lucht, groene ruimte en schaduw garanderen én geluidsoverlast voorkomen. Bij het opstellen van gebiedsprofielen moeten deze voorwaarden voor gezond wonen het uitgangspunt zijn.
- Momenten en plekken van rust zijn essentieel voor gezond wonen. Nu zorgt met name geluid (horeca, evenementen) voor veel overlast.
- Bewoners moeten verzekerd zijn van voldoende, ongestoorde nachtrust. Daarvoor moet regelgeving worden ingezet en handhaving daarvan.
- Het is de verantwoordelijkheid van horecabedrijven om geluidsoverlast van hun terrassen te voorkomen door adequate geluidsisolatie. De gemeente moet dit in een beleidsmaatregel eisen.
- De fiets is niet alleen een ontspannen manier om naar de binnenstad te komen, het is ook de meest milieuvriendelijke en gezonde manier voor bewoners om zich ín de binnenstad te verplaatsen
- Bewoners moeten zo vrij mogelijk door de binnenstad kunnen fietsen.
De routes door de binnenstad zijn voor fietsers het snelste. De bewoners brengen zo hun kinderen naar het kinderdagverblijf of naar school, gaan naar hun werk, het station of hun sportschool. Zij doen hun boodschappen op de fiets. Het is niet logisch om daarvoor een route te nemen die om de binnenstad heen rijdt. Dan zouden er juist weer allerlei verbindingen vanaf die ring de binnenstad ín moeten komen.
In een binnenstad die zo gezond en leefbaar is, kunnen verschillende bewoners langdurig blij wonen in verbondenheid met hun stad.
Dat is goed voor heel Utrecht, want:
Een leefbare stad is een blije stad. Een blije stad is een gastvrije stad.
Hoe kunt u reageren?
Digitaal
Vul het ondersteuningsformulier hieronder in. Wij delen uw steun en uw gegevens dan met de gemeente. Dit is de snelste manier. Dit kan tot en met zondag 18 april.
Op papier
Onderstaand formulier kunt u downloaden, afdrukken en invullen, en inleveren of opsturen naar Domplein 22, 3512 JE Utrecht. Dit kan tot en met vrijdag 16 april.
Op de gemeentewebsite
Hebt u een andere mening, of wilt u een ander aspect benadrukken? Dan kunt u ook direct bij de gemeente reageren. Dit kan tot en met maandag 19 april.
Ga naar de pagina met alle informatie over de Omgevingsvisie, waar u de complete visie en een samenvatting kunt vinden, en de opties om te reageren.
Poster gemaakt door Kees Wennekendonk en Ed Koenders.