
Een uitgebreid inhoudelijk verslag staat op de site van de Binnenstadskrant – hieronder een overzicht van de agenda en een aantal foto’s.
Het raakt inmiddels steeds breder bekend dat geluidsoverlast kan leiden tot gezondheidsklachten, zeker wanneer dit gaat om geluidshinder die bewoners uit de slaap houdt. Slaaptekort kan leiden tot allerlei klachten zoals stress, hart- en vaatziekten, en andere kwalen.
Elke gemeente is verantwoordelijk voor het creëren van een gezonde woonomgeving voor haar inwoners. Dat gaat niet alleen over het voorkomen van milieuverontreiniging en het tegengaan van teveel fastfoodketens, maar ook om het voorkomen van een ongezonde geluidsbelasting.
“Geluidsoverlast en gezondheidsschade in de binnenstad” was het thema van ons Politiek Café. We hadden een volle zaal! De avond werd geleid door Cees Grimbergen.

Na de inleiding was er aandacht voor bewoners die in onze enquête hadden aangegeven dat zij heel veel herrie van hun omgeving ondervinden. Deze hinder kan verdeeld worden in diverse onderdelen:
- Vuilnisophaal, bladblazers en legen van containers op zeer vroege tijdstippen, vaak vóór 07.00 uur.
- Laden en lossen gedurende de hele ochtend, met brullende motoren en airco’s. Dit levert trillingen op, ongezonde uitlaatgassen en veel herrie. En dat dan vrijwel elke dag.
- Verkeer, zoals rammelende fietssloten, omvallende fietsen, wat vaak voorkomt bij uitgaansgelegenheden. Maar ook het gebruik van fietsstraten als racebaan door motoren en auto’s. Na herinrichting van de Wittevrouwenstraat/Voorstraat is “nachtelijk scheuren” een nieuwe hobby van bepaalde mensen.
- Uitgaanspubliek, met name op de Nobelstraat alwaar regelmatig een nachtelijk geluidsniveau is dat de startbaan van Schiphol te boven gaat. Maar ook op de Mariaplaats (ten tijde van Corona), het Stadhuisplein, de Zakkendragerssteeg/Drieharingenstraat en diverse plekken aan de Oudegracht zijn lawaaiige uitgaansplekken. Maar het uitgaanspubliek zorgt ook voor pies, poep, kots en gebroken glas in zijstraten van de uitgaansgebieden.




Diverse sprekers in de zaal. Foto’s Luuk Huiskes.
Ted Zorn, geluidstechnicus, gaf aan wat de regels zijn voor geluid en wat hij heeft gemeten op de Nobelstraat. We kregen dat geluidsniveau ook te horen, slechts een minuut, terwijl omwonenden dit vele uren lang elke nacht voor hun kiezen krijgen. Overigens liep er een geluidsmeter mee gedurende de avond, zie de foto bovenaan.

Er waren filmpjes over de overlast op de Nobelstraat (uitgaanspubliek) en op het Stadhuisplein/Ganzenmarkt (laden en lossen).
Peter Hustinx deelde de opzet en uitslagen van de enquête.

Het panel bestond uit Fred Claassens (Groen Links), DirkJan van Vliet (D66), Jantine Zwinkels (CDA), Maarten van Heuven (PvdD), Ruud Maas (Volt) en Christiaan Nyqvist (Stadsbelang). Helaas waren de afgevaardigden van PvdA en VVD geveld door griep.


In de zaal zaten ook wijkwethouder Eva Oosters (Student & Starter), raadsleden Gert Dijkstra (EenUtrecht) en Yvonne Hessel (UtrechtSolidair), alsmede Jeanne Kroon (Koninklijke Horeca Utrecht) en enkele horecamensen, en Luc Eerden (Wijkbureau Binnenstad).
Door alle schrijnende verhalen kreeg het panel niet zoveel spreektijd als zij en wij hadden gewenst. Maar dit was wel een goede gelegenheid om van binnenstadsbewoners te horen waar zij tegenaan lopen.
We eindigden met een dringende oproep van onze voorzitter Egbert Wesselink aan de gemeente en de wethouder om echt iets tegen deze ernstige geluidsoverlast te doen, hetzij in vergunningsverlening (voorkomen is beter dan genezen) hetzij in handhaving of anderszins.
Wij gaan de komende tijd meer aandacht vragen voor deze problematiek.




Heel veel dank aan alle bewoners die hun verhaal hebben gedeeld, de panelleden en andere politici, Eva Oosters, Luc Eerden, de vertegenwoordigers van de horeca, Cees Grimbergen en iedereen die de avond heeft bezocht!