
U kunt op 14, 15 en 16 maart 2022 stemmen voor een nieuwe gemeenteraad van Utrecht. U vindt meer informatie op de site van de gemeente.
Welke partijen kunnen binnenstadsbewoners het best in de Gemeenteraad terugzien? Wij willen u helpen met kiezen en wij leggen daarom alle verkiezingsprogramma’s langs de lat van onze Visie. Met nog wat andere informatie maken wij hiermee een stemadvies. We hebben dat in 2018 ook gedaan.
Om te beginnen hebben we alle (beschikbare) verkiezingsprogramma’s doorgenomen. Wat valt ons op?
Grote variëteit aan programma-ontwerp en opzet
Een verkiezingsprogramma heeft geen uniforme opzet. Dat is jammer, want het zou de vergelijking een stuk gemakkelijker maken.
- Het aantal pagina’s varieert van 4 tot 110 (!)
- Sommigen hebben hun programma als webpagina’s beschikbaar (al is er altijd wel een pdf van te downloaden), en we zagen ook enkele gesproken programma’s. Handig!
- Sommige programma’s zijn heel functioneel met alleen tekst. Anderen hebben rijk geïllustreerde en mooi opgemaakte teksten.
- Sommige zijn wat wollig qua tekst, anderen zijn behoorlijk gestructureerd. Een structuur met bulletpoints maakt het prettiger leesbaar.
- Ook heeft iedereen zijn eigen hoofdstukindeling. De volgorde is niet altijd hetzelfde en ook de clustering wisselt.
Het zou handig zijn als er een standaardsjabloon zou zijn, met vaste onderwerpen zoals Wonen, Mobiliteit, Gezondheid. Dat komt in elk programma terug en maakt het vergelijken en beoordelen een stuk gemakkelijker.
We begrijpen wel dat elke partij een eigen identiteit en eigen speerpunten wil laten zien, maar voor de kiezer is wat meer standaardisatie wel handig. 🙂
Veel eensgezindheid
Alle partijen zijn het wel eens over het feit dat er meer woningen moeten komen, voor alle bewonersgroepen. De opkoopbescherming, zelfbewoningsplicht, verhuurdersvergunning en leegstandsheffing kunnen op brede steun rekenen.
Ook zijn alle partijen het wel eens over meer groen, en dat alle plekken die zich er voor lenen, ook groen gemaakt worden. We hopen dat we dat ook terugzien na de verkiezingen, vooral in de binnenstad, want het lijkt erop alsof daar vooral een kaalslag plaatsvindt. We denken aan het terras van Tiger Mama wat ineens een kale steenwoestijn is. We denken aan de Neude en het Vredenburg waar bomen omgevallen of gekapt zijn, en waar ze nog niet zijn teruggeplant. En we denken aan The New You waar een groot aantal bomen moet worden gekapt voor nieuwbouw. Die worden wel gecompenseerd of teruggezet, heeft men beloofd, maar dat kan nog even duren.
Waar ook vrijwel iedereen het over eens is, is dat de gemeente als werkgever, vastgoedbezitter en wagenparkbezitter, het goede voorbeeld moet geven:
- Bij het aannemen van personeel moet iedereen een kans kunnen krijgen, ongeacht naam, afkomst enz.
- Het minimumloon moet minstens 14,- per uur zijn
- Een aantal functies die nu worden ingehuurd, moeten in vaste dienst komen.
- Daarnaast hebben enkele partijen het over “open hiring” oftewel je kunt een baan krijgen zonder sollicitatieprocedure.
- De gemeente moet haar panden en wagenpark snel verduurzamen.
- Daarnaast moet de communicatie vanuit de gemeente voor iedereen begrijpelijk zijn, en er moet altijd persoonlijk contact kunnen zijn, voor die mensen die niet zo goed met digitale middelen overweg kunnen.
Ook goed onderwijs, goede zorg en goede hulp voor mensen die dat om wat voor reden dan ook nodig hebben, staan uiteraard allemaal in de plannenlijst.
Vrijwel iedereen erkent de overlast van te veel geparkeerde fietsen in de binnenstad, de behoefte aan toegankelijkheid van straten en gebouwen voor mensen met een beperking, en de wens voor een schone stad.
De meeste partijen hebben het niet over de RSU 2040 (Ruimtelijke Strategie Utrecht). Wel over de groei van de stad, en over verschillende wijken, maar niet over de 5 stadscentra die gepland zijn.
Verder zijn de meeste partijen het wel eens over dat er zoveel mogelijk zonnepanelen overal op moeten worden gelegd. Over het nut van andere energiebronnen (windmolens, kernenergie, aqua- en geothermie) denkt men wisselend.
Waar is men het niet over eens?
Waar gaat men al die geplande woningen bouwen? Gaat men de dichtheid in de bestaande stad verhogen of gaat men bouwen in polder Rijnenburg?
Mobiliteit – mogen binnenstadsbewoners met de auto naar hun huis rijden, mogen alleen bewoners of ondernemers of andere belanghebbenden de binnenstad in met hun auto of moet de binnenstad helemaal autovrij worden? Wordt het voetgangersgebied uitgebreid of niet?
Is de binnenstad vooral een plek voor bewoners of is het een centrum van vermaak waar vooral met ondernemers en bezoekers rekening wordt gehouden in plaats van met de bewoners?
Wil men de openbare ruimte zodanig inrichten dat mogelijke overlast op voorhand voorkomen wordt of wil men vooral inzetten op meer gebruik van de openbare ruimte om het gebrek aan ruimte in kleine appartementen te compenseren? En maakt men daar een plan bij om op voorkomende overlast te handhaven, of verwacht men dat het wel los loopt of moeten omwonenden niet zeuren?
Wil men meer investeren in cultuur, of moet elke kunstinstelling de eigen broek ophouden?
Hou deze site en uw brievenbus in de gaten!
Gelukkig is er genoeg verschil tussen de partijen om een stemadvies te kunnen maken. We publiceren dit op deze site (uiterlijk 10 maart) en als u in de binnenstad woont ontvangt u deze vanaf 10 maart ook in de brievenbus.
Tot spoedig!
Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Wikimedia Commons