
Steden zijn ontstaan op plaatsen waar wegen en rivieren elkaar kruisten, waar mensen voorbij trokken om elkaar te ontmoeten en hun handelswaar aan te bieden.
Zo ontstond er bedrijvigheid, er kwamen markten, herbergen, woningen, kerken, gildes. Er ontwikkelden zich sociale netwerken, ondernemerschap, welstand, rechten en plichten.
Bewoners en ondernemers vormen al eeuwen de ruggengraat van elke stad, zij houden de stad trots overeind. De bestuurders van de stad zijn hun vertegenwoordigers, belangenbehartigers van beide groepen.
De afgelopen tien jaar kwamen daar in steeds grotere massa’s de bezoekers bij, de toeristen, de gásten.
Voor wie is de stad er nú?
Er is een ontwerp-Omgevingsvisie gemaakt: hoe ziet de binnenstad van Utrecht er in 2040 uit? Van 19 februari tot 19 april is er inspraak mogelijk. Na de zomer zal de Gemeenteraad de Omgevingsvisie Binnenstad 2040 definitief vaststellen. U leest er hier meer over.
Als u nu in de binnenstad woont, kunt u juist goed aangeven wat altijd belangrijk zal zijn voor bewoners. Hoe denkt u over het volgende?
Bij een leven in de binnenstad horen :
- woningen voor jonge en oude mensen, voor gezinnen, voor mensen alleen, woongroepen, voor bewoners met verschillende culturen; voor mensen die er hun dagelijks leven leiden met alles wat daar bij hoort, die van de stad houden, die zich bekommeren om elkaar.
- woonkwaliteit, van de huizen op zich : duurzaam gebouwd, energieneutraal, geluidsdicht, bestemd tegen hogere temperaturen
- goede bereikbaarheid van iedere woning zowel lopend, fietsend als met een auto
- kwaliteit van de woonomgeving : schone lucht, voldoende (nacht)rust, groen in de straten en aan grachten en groene oases, maatschappelijke en culturele voorzieningen binnen bereik
Wat moet er gebeuren om deze kwaliteiten te realiseren? En welke kwaliteiten zijn nog meer van belang?
Denk mee over blij wonen in de binnenstad! Hou deze site in de gaten want we delen binnenkort meer over dit onderwerp.
Bovenste foto: File:Reproductie van prent uit “Eigen Haard” – Utrecht – 20236431 – RCE.jpg – Wikimedia Commons