
Bijgewerkt 26-01-2021 – een aanvullende zienswijze toegevoegd onder “Doet u met ons mee?”
Vanaf 15 januari brengen wij flyers rond bij alle bewoners en ondernemers in de binnenstad.
Wat is er aan de hand?
De gemeente heeft namelijk het Mobiliteitsplan 2040 en de Parkeervisie ter inzage gelegd.
Dit is een plan voor de hele stad; de visie is aanvullend.
Wij hebben Plan en Visie doorgespit op zaken die van belang zijn voor bewoners en ondernemers in de binnenstad, en hebben geconcludeerd dat de belangen van binnenstadsbewoners onderbelicht blijven. Denk bijvoorbeeld aan:
• Bereikbaarheid met eigen vervoermiddelen
• Kwaliteit van het OV
• De fiets niet overal welkom
Binnenstad030 vindt dat er in het mobiliteitsplan te grote nadruk wordt gelegd op het belang van de “verblijfsfunctie” van de binnenstad (economisch model). Dit plan stelt wijzigingen voor die uw woon- en leefomgeving ingrijpend zullen veranderen. Dit raakt ook de winkelier en zijn klanten.
Wat kunt u doen?
De plannen liggen ter inzage tot 1 februari 2021. U kunt beide hier downloaden. Het zijn veel pagina’s!
Als er veel bewoners en ondernemers hun stem laten horen over deze plannen is dat een politiek signaal waarop de gemeenteraad en het stadsbestuur wel moet reageren. Hoe meer bewoners en ondernemers reageren, hoe zwaarder hun stem weegt.
Doet u met ons mee?
U kunt aansluiten bij ons commentaar op de plannen door onze zienswijze hieronder te lezen. Een samenvatting staat onderop deze pagina onder “wat vinden wij?”
Kunt u zich hierin vinden? Download dan onderstaand formulier, druk het af, vul het in en lever het getekende formulier bij een van de genoemde adressen af. U kunt ook een PDF of een scherpe foto maken en het ons mailen (binnenstad030<at>gmail.com).
Let op: alle formulieren moeten uiterlijk zaterdag 30 januari 2021 bij ons binnen zijn!
Inmiddels hebben wij ook kennis genomen van de plannen voor het project Zuidpoort, oftewel herinrichting Ledig Erf/ Tolsteegbarriere. Dit heeft grote gevolgen voor leefbaarheid en bereikbaarheid van de Binnenstad en omringende wijken. Wij hebben hier een aanvullende zienswijze voor geformuleerd. U kunt deze hieronder inzien:
Wat vinden wij?
Wij hebben in onze zienswijze per thema kort uiteengezet wat de plannen van de gemeente zijn, vervolgens aangegeven in welk opzicht en waarom wij die plannen onvoldoende vinden. Doorgaans is dat vooral omdat de plannen geen zekerheid bieden dat het belang van u als binnenstadsbewoner voldoende ter harte zal worden genomen bij de uitwerking van die plannen. Dat leidt dan tot vetgedrukte conclusies die wij hieronder per thema hebben herhaald en bij elkaar gezet hebben.
Als u van het hoe en waarom meer wil weten, dan verwijzen wij u naar de inhoud van onze zienswijze. De thema’s worden behandeld in dezelfde volgorde als waarin u ze in de flyer aantrof. Aan het slot volgt nog een extra thema, ’Bevoorrading’.
Voetgangers
In het Plan dient in ieder geval opgenomen te worden dat
- Uitbreiding van het voetgangersgebied in samenspraak met bewoners en ondernemers alleen dan kan worden overwogen als alle andere maatregelen onvoldoende effect blijken te sorteren
- Maar dan alleen als de nadelige effecten voor bewoners (in de binnenstad en daarbuiten) en ondernemers van de invoering van een vergroot voetgangersgebied deugdelijk zijn onderzocht
- En als er in ieder geval een oplossing gevonden is voor de toegankelijkheid per fiets van bestemmingen in het (bestaande of eventueel uit te breiden) voetgangersgebied
- Een beter perspectief kan worden geboden voor de bereikbaarheid van eigen woning en onderneming.
- De noodzakelijke omvang van het voetgangersgebied minimaal eens in de vijf jaar wordt geëvalueerd.
Van belang is ook dat opgenomen wordt dat er in de Binnenstad meer verblijfruimte (ontmoeting/recreatieve ruimte, speelruimte) speciaal voor bewoners komt, bijvoorbeeld op beperkter toegankelijke binnenterreinen.
Fietsers
In het Plan dient opgenomen te worden dat de gemeente bij voorrang zal inzetten op het op orde te krijgen van fietsparkeren in de drukke delen van de Binnenstad, zodanig dat gehandhaafd kan worden en voorkomen kan worden dat met name uitgeweken moet worden naar de maatregel van uitbreiding van het voetgangersgebied. Voor de meeste binnenstadsbewoners (veelal geen autobezitters) is de fiets hun primaire vervoerswijze. Het Plan dient daarom ook tot uitdrukking te brengen dat die bewoners in hun fietsgebruik niet – of alleen in uiterste noodzaak – belemmerd mogen worden.
Auto’s/parkeren
In het Plan dient uitdrukkelijk te worden opgenomen dat maatregelen zullen worden genomen die moeten bewerkstellingen dat voldoende parkeerruimte behouden blijft om te voldoen aan de parkeer- en laad – en losbehoefte van noodzakelijk bestemmingsverkeer, zoals bewoners en hun bezoek, winkeliers, bezorging, bevoorrading, laden/lossen, bouw/onderhoud,(huis)arts, gezinszorg, invaliden en dergelijke.
De invoering van de afsluiting van de Binnenstad voor gemotoriseerd verkeer van winkel- en recreatiepubliek dient ernstig overwogen te worden. Datzelfde geldt voor een langparkeerverbod in de binnenstad maar dan zal wel voldaan moeten zijn aan de maximaal 15 minuten/750 meter norm voor bewoners.
Openbaar vervoer
In het Plan dient in ieder geval uitdrukkelijk te worden opgenomen dat een maatwerkoplossing voor de bereikbaarheid per OV van de binnenstad nodig zal zijn, en wel van een hogere en fijnmaziger kwaliteit dan tot nu toe het geval is. Onduidelijkheid over verbindingen tussen de Binnenstad en de omliggende wijken en knooppunten dient weggenomen te worden.
Ruimtelijke ordening en veiligheid
Het is wenselijk dat de noodzaak van integrerend (en flankerend) beleid in voornoemde zin uitdrukkelijk in het Plan wordt opgenomen. In het Plan dient daarom in ieder geval uitdrukkelijk te worden opgenomen dat het aanwijzen van (een groot deel van) de Binnenstad als erf (“stadserf”) in combinatie (bij voorkeur) met de hierboven gesuggereerde geslotenverklaring van de Binnenstad voor alle gemotoriseerd winkel- en recreatiebezoek, tot de voorkeursoplossingen behoort voor de specifieke mobiliteitsproblematiek van de Binnenstad.
Ook voor de oplossing van de problematiek van de binnenstadsas is de combinatie van beperken van de snelheid en geslotenverklaring een ernstig te overwegen perspectief dat in het Plan dient te worden opgenomen.
Bevoorrading
In het Plan dient in ieder geval uitdrukkelijk een implementatieplan met streefdata te worden opgenomen zodat op afzienbare termijn (3 jaar?) de meeste overlast zal zijn weggenomen.
Zelf een zienswijze indienen?
Mocht u een andere mening hebben, of u wilt om andere redenen zelf een zienswijze indienen, dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Voel u vrij om (delen uit) onze zienswijze te gebruiken als inspiratie. Hoe meer zienswijzen, hoe beter!
Op de website van de projecten kunt u zien hoe u kunt reageren, per email of per post.
Een gedachte over “Mobiliteitsplan 2040 / Parkeervisie – dien een zienswijze (mee) in!”