Locatieprofielen evenementenlocaties – gemiste kans

O, wat was het saai in de stad deze zomer! Er waren geen straatmuzikanten (er zijn dit jaar namelijk geen vergunningen uitgegeven) en geen evenementen. We begrijpen allemaal waarom, maar dit alles werd door velen wel gemist.

Aan de andere kant vonden veel mensen het ook lekker rustig. De meer irritante straatmuzikanten waren afwezig en je kon zo heerlijk wandelen door Utrecht, waar het anders heel druk is.

Alleen, was er niet iets met die evenementen? Jazeker, we halen het net even op: de (voorlopig concept-)locatieprofielen voor evenementenlocaties.

Wat is een evenement?

Volgens de gemeente is dat “een georganiseerde gebeurtenis in de openbare ruimte, die tijdelijk en verplaatsbaar is”

Een evenement kan verder van alles zijn:

  • Eendaags of meerdaags
  • Kunst, cultuur, muziek, sport, religie, wetenschap, maatschappelijk, sociale verbinding etc.
  • Grootschalig tot kleinschalig, zowel qua oppervlakte als qua aantal bezoekers
  • Openbaar of besloten
  • Van zeer lokaal tot internationaal
  • Commercieel of niet-commercieel

Het feit dat het in de openbare ruimte plaatsvindt, maakt dat er een vergunning voor moet worden aangevraagd. En om goed te kunnen bepalen wat waar kan plaatsvinden, worden er concept-locatieprofielen gemaakt om te toetsen of die aannames juist zijn.

Wat is er gebeurd?

In 2019 hebben er enkele gesprekken met de stad plaatsgevonden, waar ambtenaren, horeca- en festivalondernemers en bewoners konden praten over een aantal pleinen en parken waar regelmatig evenementen plaatsvinden.

Het was opvallend dat bewoners zeer enthousiast zijn over evenementen in hun buurt, MITS deze kleinschalig, relevant en openbaar zijn. Denk aan de Culturele Zondagen, de Swan Market en boeken- en platenmarkten, sportevenementen en dergelijke.

In januari 2020 is het document Conceptlocatieprofielen Evenementenlocaties gepubliceerd, met daarin 39 conceptprofielen, gebaseerd op de ligging en eigenschappen van elk terrein, draagvlak, ervaringen en tips van omwonenden en andere informatie. De profielen zijn met zorg gemaakt en opmerkingen van omwonenden zijn meegenomen.

Het document stond open voor zienswijzen, en uiteraard hebben wij een algemene zienswijze ingediend, met een lichte focus op de binnenstad. We hebben ook onze achterban gevraagd om dit te doen. Daarnaast is een bewoner van het Domplein gevraagd om zijn visie in te dienen, gericht op het Domplein.

Dit alles zou in maart 2020 besproken worden in een Raadsinformatiebijeenkomst. Vanwege de Corona-uitbraak is dit echter niet doorgegaan en inmiddels is het plan uitgesteld tot nader order. Er komt nog wel een reactienota, maar het is onduidelijk wanneer.

Gemiste kans

Dit is wel een gemiste kans. Het was de bedoeling dat de conceptprofielen meteen getest konden worden. Dat kan nu natuurlijk niet en dat snappen we wel. Maar je zou nu wel de tijd kunnen nemen om het plan aan te passen aan de input van de zienswijzen.

Zo was een van onze kritiekpunten dat het niet duidelijk is wanneer een conceptlocatieprofiel goed is. Er waren namelijk geen criteria voor een succesvolle proef. Daarnaast zijn ze slechts richtinggevend, dus iemand die toch wat anders wil dan het profiel kan daar best een vergunning voor krijgen.
Deze zaken zou je nu kunnen regelen om de profielen, of de procedure, aan te scherpen zodat men zo snel mogelijk aan de gang kan als het weer kan.

17 december: Burgeragendering Geluid bij Evenementen

Begin dit jaar hadden we, samen met de Utrechtse Stichting tegen Geluidsoverlast, twee petities voor minder geluidsoverlast.
De petitie tegen geluidsoverlast bij woningsplitsing kan nog ondertekenaars gebruiken.
De petitie om de geluidsnormen van buitenevenementen aan te scherpen heeft voldoende ondertekenaars en is als burgeragendering op de agenda van de gemeenteraad gezet voor 17 december a.s. Zie agendapunt 14.

We houden jullie op de hoogte!

Foto van Melissa op pexels.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s