Krijtreclame

Cultuur in de dop vs. cultuur door je strot…

Heel lang heeft er in de Utrechtse Algemene Plaatselijke Verordening (APV) gestaan dat je niet met kalk, krijt, teer of een kleur of verfstof op de openbare grond mag kliederen.
In de zomer van 2018 spuiten vier studenten voor de grond van de universiteitsbibliotheek op de Drift een actie-leus met spuit-krijt. Ze krijgen alle vier een bekeuring van 140 euro en dat schiet SP in het verkeerde keelgat. Actie-leuzen zitten in hun DNA en dus vinden ze dat dit moet kunnen. Ook de PvdD sluit zich hier snel bij aan, want die maken van hetzelfde goedje gebruik om hun slogans op straat achter te laten. Het charme-offensief dat ingezet wordt gaat helemaal los op dat ‘kinderen toch moeten kunnen krijten!’. Dat er in al die jaren dat het verbod geldig is, nog nooit een boete voor krijten aan kinderen is uitgedeeld wordt voor het gemak buiten beschouwing gelaten.

Het inzetten van kinderen helpt en op 5 juli 2018 besluit de raad unaniem dat het verbod op krijten uit de APV moet. Feest alom, want kinderen kunnen eindelijk krijten! En nogmaals, zolang het verbod gold is er NOG NOOIT een boete aan kinderen uitgedeeld.

Het duurt even voordat het doorgevoerd wordt in de APV, maar op 21 mei 2019 is het dan eindelijk zover. Stoepkrijten is officieel toegestaan in Utrecht. Broeva! Haro!

Hoera, een nieuw reclamekanaal!

Verf, 2019, Maartensbrug

De marketingmensen ruiken hun kans en bijna onmiddellijk na het opheffen van het krijtverbod verschijnen er reclames met spuit-krijt in de Utrechtse binnenstad. En niet op de minste plek, maar op het Domplein en de Maartensbrug. En dan blijkt maar weer dat de Utrechtse handhavers hun bijnaam van wegkijkers meer dan waard zijn. Als eind augustus 2019 aan de gemeente wordt gemeld dat die spuit-krijt reclame van de schouwburg op de Maartensbrug er toch wel erg lang ligt, speelt de gemeente de vermeende onschuld. Het wordt, ondanks meldingen en aansporingen zolang genegeerd, dat als ze in oktober het eindelijk willen weghalen, het zo hard is geworden dat de stenen vervangen moeten worden. Dat de handhavers wegkijken is op zijn minst bijzonder te noemen omdat ze het handhavingsprogramma 2019 speciaal nog zeggen dat ze letten op illegale reclame:

Uit: handhavingsprogramma 2019

In het handhavingsprogramma van 2020 staat overigens exact dezelfde tekst over illegale reclame uitingen. (pagina 8)

Vetkrijt en sticker, 2020, Noorderstraat

Maar zelfs dan krabt geen enkele ambtenaar of politieke partij zich even achter de oren. Het opheffen van het verbod ‘zodat kinderen weer konden krijten’ heeft er voor gezorgd dat de reclamejochies een extra manier hebben om nog meer reclame over de Utrechtse burger uit te strooien. Dat het Utrechtse politiek niet boeit dat ze de deur voor de snelle reclamejongens opengezet hebben, blijkt wel als in september van dit jaar reclame van het Centraal Museum op straat verschijnt. En dit keer niet eens op plaatsen waar veel toeristen of zo komen, maar gewoon in de Biltstraat en de Wittevrouwenkade, op de Maliesingel en de Wittevrouwensingel, aan de Nieuwegracht en op de Twijnstraat. Niet alleen vetkrijt, maar ook een sticker met zo te voelen een plastic coating.
En weer schittert handhaving door wegkijken. Bij meldingen regeren ze doodleuk met ‘niets gezien’.

Minder dan 31 dagen zichtbaar mag

De regels omtrent reclame staan onvergunde reclame toe als het tijdelijk is (minder dan 31 dagen zichtbaar). Dit keer heb ik niet netjes gemeld en gemeld en gemeld en gemeld, maar na de 30 dagen direct een handhavingsverzoek gedaan. Dat verloopt medio december. Maar als ze tot zo lang wachten, dan mogen ze weer met nieuwe stoeptegels en straatklinkers aankomen.

Er zijn genoeg oorlogen die moeten stoppen zoals de war on cash of de war on drugs. Maar het gevecht tegen reclame en vooral de opdringerige, blijf ik voeren!

Auteur en foto’s: Sjoerd de Boer, Binnenstatter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s