Vanaf 5 juli 2020 is het voetgangersgebied in de Utrechtse binnenstad tijdelijk uitgebreid om voetgangers meer ruimte te geven in verband met de anderhalvemetersamenleving.
Wij hebben in de periode van 23 juli t/m 16 augustus een enquête beschikbaar gemaakt voor iedereen die een mening wilde geven over de voor- en nadelen van dit voetgangersgebied.
Hierbij de eerste conclusies.
Werkwijze en getallen
De enquête is bekend gemaakt via een email-nieuwsbrief naar onze mailinglijst en via social media. We hebben maar liefst 376 reacties ontvangen, waarvan 36 dubbelen*, dus we bleven over met 340 reacties. Dat betekent dus dat het onderwerp wel speelt!
De rolverdeling was als volgt:

Hoewel niet onze achterban hebben toch 10 ondernemers/werkenden de moeite genomen hun visie te geven.
Conclusie: men is NIET blij met het voetgangersgebied!
De overall score was als volgt:

Slechts 25% vindt het “geweldig” of “matig geweldig”.
Als we de resultaten uitsplitsen naar de verschillende groepen, dan is dit de situatie:

Wat vindt men dan zo vreselijk?

Wat vindt men de voordelen?

Zijn er andere oplossingen voor dit “probleem”?
De antwoorden zijn samen te vatten tot:
- Er is geen probleem: er is voldoende ruimte! Zeker op werkdagen. Nut en noodzaak is voor veel respondenten totaal niet duidelijk.
- Er zijn heel veel manieren om meer ruimte te maken die gekenmerkt worden door het woord ‘minder’ …… (consumptiedrift, toeristen, uitstallingen, et cetera) of spreiding van mensen in de tijd.
- Maak je regels? Handhaaf ze dan!
- Overige oplossingen, te divers om nu te noemen.
Enkele observaties:
- Hoewel het Wijkbericht een belangrijke informatiebron is geweest, vonden veel respondenten dat zij niet tijdig of onvoldoende geïnformeerd zijn. Dat geldt vooral voor de bewoners van het TVG, maar zeker ook voor bezoekers, die vaak ter plekke pas merkten dat ze niet verder konden met hun fiets of auto.
- De bedrijven in het tijdelijk voetgangersgebied reageren wisselend. Sommige geven aan dat klanten wegblijven doordat zij het centrum mijden. Dit stemt overeen met de nadelen die door de klanten/bezoekers genoemd worden.
- Men geeft aan dat het voetgangersgebied nu in zijn totaliteit te groot is geworden om geheel lopend te doorkruisen.
- De open vraag over handhaving levert veel klachten op. De verkeersregelaars deden hun best maar konden niet voorkomen dat veel (brom)fietsers de regels aan hun laars lappen. Dit vergroot het gevoel van onveiligheid in het tijdelijk voetgangersgebied (zie hierboven bij de nadelen).
- Meer dan 50% van de respondenten stelt prijs op een evaluatie met de direct betrokkenen – slechts 18% stelt daar geen prijs op.
Wat doen we met deze informatie?
Wij hebben dit inmiddels aan de betreffende wethouders en de verantwoordelijke ambtenaar voor het voetgangersgebied gestuurd.
Daarnaast informeren wij natuurlijk onze achterban en de Raadsleden.
Wij willen graag met de gemeente in gesprek over oplossingen die tegemoet komen aan de veiligheidseisen die voor Corona gelden, die de nadelige gevolgen beperken voor bewoners, ondernemers én bezoekers en de positieve gevolgen uitbuiten. Er zijn diverse suggesties uit de enquête gekomen die wij graag delen.
De bewoners vinden de huidige situatie een forse ingreep in de leefbaarheid van de binnenstad, zeker omdat die zo abrupt en zonder overleg is genomen.
Uit een goed overleg met bewoners kunnen dan vervolgens lessen geleerd worden voor een meer permanente invulling van de openbare ruimte in de Binnenstad in de toekomst.
Uiteraard werken we de resterende vragen en antwoorden uit, en analyseren we de resultaten verder. We verwachten dat daar ook nog acties uit volgen.
Tot slot
Eén opmerking van een geënquêteerde sprong er uit:
- wees eerlijk: gebruik ‘corona’ niet voor het beleid ‘autoluwe stad’
- overleg eerst met bewoners voordat ze een actiegroep opstarten
- zorg voor parkeergelegenheid voor bewoners
- bewoners maken de stad: maak contact met hen
———————————————————–
* Het was mogelijk om meer dan eens de enquête in te vullen. Wij hebben op basis van tijd, emailadressen en postcode meervoudige inzenders (36) uit de resultaten gehaald.