Full motion reclame op digitale reclamezuilen (MUPI’s): NEE!

RechtbankFrankrijk heeft zijn gele hesjes, Utrecht heeft Actiegroep en Stichting Binnenstad030 🙂

Vandaag stonden we in de rechtbank tegenover de gemeente in de zaak over digitale reclamezuilen in de binnenstad.
Dit is mijn verslag. Het is mijn persoonlijke beleving. En dus niet woordelijk, wel gekleurd en met emotie.
Onze jurist Kees van Oosten zat naast me met een paar A4-tjes en ik met een hoofd vol kennis en een notitieblokje. De gemeente zat met z’n vieren en een bureau vol papierwerk. En de rechter zat met een stapel papier van een halve meter (10x vergunning, 10x bezwaarschrift, 10x verweer, 10 keer bezwaar op verweer). Needless to say: we were prepared! 🙂

Het verweer van de gemeente ging voortvarend van start: “maar er waren al vier digitale zuilen en daar is nooit bezwaar tegen geweest”. “Nee, stelletje dakhazen”, ging onze jurist daar tegenin, “Dat was een pilot. Daar kun je als burger geen bewaar tegen doen.” Toen onze jurist ook nog eens doorging op het ontbreken van enige evaluatie had de gemeente denk ik wel spijt dat ze het überhaupt hadden genoemd.

De beste cursus die ik ooit gedaan heb was die over bodylanguage. Het klassieke handen over elkaar als verdedigende houding en het hand voor de mond houden om je liegen te verbergen kwam veelvuldig voor bij de tafel van de gemeente.

Wat mij in de hele proces ook ontzettend opviel is het ontbreken van ook maar enige participatie. Over de locatieprofielen zijn ondertussen vele vergaderingen gehouden en hebben legio mensen hun zegje kunnen doen voordat er überhaupt over een besluit wordt nagedacht.
De rechter vroeg aan de gemeente hoe zij bepaald hadden waar er digitale reclamezuilen zouden kunnen komen. “We hebben rondgelopen”, was het antwoord van de gemeente. Rondgelopen. Als je de daarmee weet wat voor impact die dingen hebben… “Ja, maar we hebben vele deskundigen erbij gehaald!”. Onze jurist was er als de kippen bij “Oh, waar zijn die verslagen dan?”, heel goed wetende dat die verslagen er niet zijn. Dat alle vergunningen voor 99% dezelfde tekst hebben ging ook wel lekker in tegen het pleit van de gemeente dat alles “maatwerk” was. Het enige afwijkende zinnetje over de zuil op het Vreeburg was “We hebben rekening gehouden met de markt”. Qua vervoerstromen is er blijkbaar tussen het Vreeburg en de Bartholomeusbrug geen verschil volgens de gemeente.

Al tijdens de hoorzitting ongeveer een jaar geleden, hebben wij aangegeven dat de gemeente nu al niet handhaaft en dus ook zeker niet de regels van hun eigen reclamereglement. We verwachtten dus full motion reclame en vanaf dag 1 is dat ook het geval geweest. We hebben daar de gemeente vele malen op aangesproken. Maar met de rechtszaak in zicht begon het waarschijnlijk toch te kriebelen. Een hoge ambtenaar bevestigde vanmiddag op de zitting dat full motion reclame inderdaad niet toegestaan is en dat vanaf volgende week geen bewegende reclame meer op de reclamezuilen zichtbaar zal zijn.
En daarmee werd ook de zitting gesloten.

De uitspraak staat voor 26 maart.

Auteur: Sjoerd de Boer oftewel @UtrechtseSjoerd op Twitter.

Postervitrines

7 gedachten over “Full motion reclame op digitale reclamezuilen (MUPI’s): NEE!

 1. Goed bezig!
  Als je nu ’s avonds in de stad rondloopt en er zo’n reclamezuil opdoemt dan is het net een koplamp die in je gezicht schijnt, zo fel staan die dingen. Vooral die bij de Tivoli en het Vredenburg.

  Ik ben benieuwd naar de uitspraak op 26 maart! Houd ons op de hoogte 🙂

  Like

  1. Uh, goed dat je het zegt, want die 26 maart slaat op 2020! Wegens Corona vertraagd, maar misschien dat we bij de geplande verjaardag van de uitspraak maar eens aan de bel moeten trekken!

   Like

   1. Oh jeetje dan duurt het inderdaad lang.
    De verjaardag is inmiddels geweest. Is het gelukt met de klok te luiden, of is er nog hulp nodig?
    Ik blijf graag op de hoogte, want is zie die digitale reclame borden het liefst zo snel mogelijk verdwijnen

    Like

  1. Hoi Lucas, we zijn nu allemaal druk met de Omgevingsvisie – als het stof daarvan opgetrokken is gaan we dit weer oppakken. We komen binnenkort met een update, want er is in de tussentijd wel wat gebeurd. Maar er is nog geen definitieve uitspraak.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s