De nieuwjaarsborrel die In de 3 Krone op 26 januari organiseerde, was meteen ook de aftrap van een serie bijeenkomsten over de drukte in de binnenstad. Spreker deze middag was Arjan Kleuver, voorzitter van Centrum Management Utrecht.
Hij begon zijn verhaal met de mededeling dat de leden van het CMU jaarlijks 1 miljoen euro
bijeenbrengen ter versterking van gezamenlijke ondernemersactiviteiten in de binnenstad.
Een kritische bezoeker vroeg zich af wat wij daar als binnenstadsbewoners van merken: “de hanging baskets en de kerstverlichting in de stad”, bleek het antwoord.
Dat sommige ondernemers in de stad het moeilijk hebben, is geen nieuws: er staan her en der nogal wat winkels leeg. Maar dat komt niet door (te) hoge huurprijzen, meldde Kleuver. Die prijzen zijn volgens hem juist aan het zakken.
De oplossing ligt volgens het CMU in het aantrekken van méér bezoekers, zodat er meer gekocht en besteed wordt. Kwalitatief aantrekkelijke bezoekers zijn dat. De bezoekersaantallen zouden de laatste jaren zijn afgenomen (daarover valt volgens mij te twisten – en iemand merkte op dat in andere gemeenten de “beleving” van bewoners wel degelijk als een feit wordt gezien). Gevraagd werd waaróm het aantal bezoekers afneemt. Dat bleek het CMU niet onderzocht te hebben. Er is dus een probleem waarvan we de oorzaak niet weten, maar de oplossing wél. Zou het niet zo kunnen zijn dat de opkomst van internetwinkels een van de oorzaken is? Of dat men tegenwoordig gaat winkelen in Leidsche Rijn? En betekent dat niet dat het streven naar meer bezoekers een achterhoedegevecht is dat geen oplossing biedt?
Van hun website: Centrummanagement
Utrecht (CMU) zorgt voor een significante
versterking van een aantrekkelijk, gastvrij
en bereikbaar centrum waarbij de belangen
van de ondernemers, horeca en cultuur
optimaal worden behartigd teneinde
(nieuwe) bezoekers aan te trekken en
herhaalbezoeken te generen.
Er was ook goed nieuws: het CMU wil geen verdere uitbreiding van horeca in de
Utrechtse binnenstad. Dat hebben we genoteerd. En men wil graag samenwerken
met bewoners. Nou snap ik ook wel dat je dat op zo’n bijeenkomst wel móet zeggen. Maar daden betekenen meer dan woorden: welke initiatieven neemt het CMU dan om met bewoners samen te werken? Dat kwam helaas niet aan de orde.
Volgende bijeenkomsten: Buurthuis in de 3 Krone, Oudegracht 227:
- 16 februari: sprekers van Actiegroep Binnenstad 030
- 15 maart: sprekers van het Milieucentrum Utrecht
- ?? april: discussieavond met diverse belangenvertegenwoordigers, de gemeente en
uiteraard het aanwezige publiek
Auteur: Lieke van Noord