Helden van Utrecht – Utrecht (bijna) weer omsingeld

Onder de titel ‘Helden van Utrecht – bewoners die de stad veranderen’ ging op 1 oktober, tegelijk op de fantastische eerste bewonersavond, onze eerste tentoonstelling in première. Als actiegroep ben je bezig met actie. Maar wat levert dat eigenlijk op? Wat kun je als bewoners voor elkaar krijgen? Nou, heel veel. Op deze website laten we af en toe een voorbeeld zien.
Singels Helden
V.l.n.r: De helden Hans Schoemaker, Ben Nijssen, Guus Cladder, Bert van Velzen, Henk van de Berg, Henk Hommersom, Theo de Jong, Richard Stolzenburg
Hieronder hoe het ‘rondje Utrecht’ tot stand kwam door de vasthoudendheid van een club bewoners.

Als we volgend jaar weer een rondje door de singels kunnen varen is dit dankzij de initiatieven van de Utrechtse bevolking. In reactie op de plannen van het UCP (Utrecht City Project) sloten in 1991 bewoners van Wijk C en Pijlsweerd de handen ineen in de werkgroep Utrecht Weer Omsingeld.

De partijen van het UCP, de Jaarbeurs, Nederlandse Spoorwegen en het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds wilden namelijk  in eerste instantie de singel alleen herstellen binnen hun werkgebied. De bewoners stelden dat de hele singel hersteld moest worden en zeker in hun gezamenlijke deel bij de Weerdsingel.

Voornaamste doelen:

  • toename van het groen (inclusief blauw) in hun buurten,
  • het weren van het autoverkeer
  • het herstellen van de historische structuur van de stad

Omdat de gemeente maar niet opschoot met de plannen, zette de werkgroep alles op alles om dan maar alvast bij de Weerdsingel te beginnen. Ze haalde duizenden handtekeningen op van de Utrechtse bevolking, richtte een comité van aanbeveling op met klinkende namen waaronder olympisch kampioen Anton Geesink en illustrator Dick Bruna, zocht publiciteit en stak politici een hart onder de riem met de woorden: “U kunt meteen besluiten om actief mee te denken en later te kunnen zeggen: ‘dat heeft oma/opa toch maar mooi voor elkaar gekregen’.”

En….

Wat niemand (buiten de werkgroep) verwachtte, lukte. De Weerdsingel werd het voorbeeld van verbetering van de leefbaarheid in de directe omgeving en vormde de stimulans om vooral verder te gaan met het herstel van de hele singel. En zo geschiedt.

 

Singel
Foto: Ton Verweij. Website: tonverweij.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s