
Als we volgend jaar weer een rondje door de singels kunnen varen is dit dankzij de initiatieven van de Utrechtse bevolking. In reactie op de plannen van het UCP (Utrecht City Project) sloten in 1991 bewoners van Wijk C en Pijlsweerd de handen ineen in de werkgroep Utrecht Weer Omsingeld.
De partijen van het UCP, de Jaarbeurs, Nederlandse Spoorwegen en het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds wilden namelijk in eerste instantie de singel alleen herstellen binnen hun werkgebied. De bewoners stelden dat de hele singel hersteld moest worden en zeker in hun gezamenlijke deel bij de Weerdsingel.
Voornaamste doelen:
- toename van het groen (inclusief blauw) in hun buurten,
- het weren van het autoverkeer
- het herstellen van de historische structuur van de stad
Omdat de gemeente maar niet opschoot met de plannen, zette de werkgroep alles op alles om dan maar alvast bij de Weerdsingel te beginnen. Ze haalde duizenden handtekeningen op van de Utrechtse bevolking, richtte een comité van aanbeveling op met klinkende namen waaronder olympisch kampioen Anton Geesink en illustrator Dick Bruna, zocht publiciteit en stak politici een hart onder de riem met de woorden: “U kunt meteen besluiten om actief mee te denken en later te kunnen zeggen: ‘dat heeft oma/opa toch maar mooi voor elkaar gekregen’.”
En….
Wat niemand (buiten de werkgroep) verwachtte, lukte. De Weerdsingel werd het voorbeeld van verbetering van de leefbaarheid in de directe omgeving en vormde de stimulans om vooral verder te gaan met het herstel van de hele singel. En zo geschiedt.
