Onlangs hebben wij een aantal malen gesproken met iemand van de gemeente, afdeling Vergunningen, vanwege de overlast die sommige straatmuzikanten veroorzaken (zeker niet alle!) en hoe je dat zo goed mogelijk kunt melden.
Na deze gesprekken zijn de regels omtrent straatmuzikanten aangepast. Deze regels, die elk jaar in april weer worden bekeken en indien nodig, aangepast, vind je hier: Ontheffing straatartiest Utrecht vanaf 1-4-2019
Er zijn toen twee zeer belangrijke nieuwe regels opgenomen (qua overlast dan, want er zijn meer regels, zoals het niet meer mogen spelen onder de Domtoren):
- Na 15 minuten moet een straatmuzikant verkassen naar een locatie 100 meter verderop, MAAR dat mag niet op hetzelfde plein, dezelfde straat etc. zijn! Dit om te voorkomen dat men een hele straat af gaat en later weer begint op hetzelfde punt. Voorheen mocht je twee uur niet op dat punt spelen, nu mag je dus niet meer terugkeren.
- Een kwartier is een kwartier, MAAR overlast is meteen ECHT overlast, ook al heb je dat na minder dan een kwartier. Bij melding wordt dit meteen doorgezet naar de buitendienst en op gehandhaafd.
Deze twee regels schijnen te helpen en bieden ook handvatten voor de handhaving, die waren er voorheen niet.
Mocht je overlast ervaren dan is het advies van de gemeente als volgt:
- Maak altijd een melding via Slim Melden, ook ná 22:00 uur. Kies voor de route ‘overlast’ en dan ‘anders’.
- Vermeld in de toelichting in ieder geval ‘overlast straatartiest + locatie’. Zo weten we zeker dat de melding op de juiste plek terecht komt.
- Meld je overlastprobleem na 22:00 uur ook bij de politie op 0900-8844. Zij kunnen uw melding doorgeven aan de nachtdienst van de Gemeente Utrecht (Toezicht & Handhaving). Je kunt hier ook om vragen bij de politie.
- Geef ook bij overlast van muzikanten bij horeca de melding door via Slim Melden. In de ontheffing straatartiest staat immers dat ze geen overlast mogen veroorzaken.

Wij willen hier nog aan toevoegen:
- Bepaal eerst of je echt overlast ervaart. Dat je iets hoort, betekent niet a priori overlast. In principe moet de muzikant na 15 minuten weggaan. Als hij of zij dat doet, voldoet hij of zij aan de regels en is er dus niets aan de hand. Gun de muzikant haar of zijn “15 minutes of fame”!
- Noteer het zaaknummer van je melding en bewaar dit, met datum. Zo kun je later altijd bewijzen dat je een melding hebt gemaakt. (Er raken namelijk nog wel eens meldingen kwijt of ze worden onder een andere categorie geplaatst)
Wat zijn jullie ervaringen bij het melden van overlast door straatmuzikanten? Wij hebben namelijk begin volgend jaar weer een gesprek en dan kunnen we dat meenemen.
De SlimMelden Utrecht app kun je ook downloaden op je telefoon, voor iOS en Android.
Foto van Brett Sayles op Pexels