Straatmuzikant, sfeervol of irritant?

 

Valentin

We kennen bijna allemaal het deuntje van de meneer met de trekharmonica die tot een aantal maanden geleden nog dagelijks bij de ingang van Hoogh Catharijne bij Moreelsepark zat. Jarenlang heeft hij dit volgehouden. Een tijdje terug sprak ik een collega uit Amsterdam die wel eens in Utrecht werkte om in te vallen. Toen ik haar aangaf dat ik in Utrecht woonde, kwam zij meteen met het deuntje van deze meneer en deed het perfect na. HUM  PA PAA HUMM PAA HUM PA PAA HUMM PAA HUMMMMM. “Di didi didi” zong ze erbij. Net het origineel!
Straatmuzikanten kunnen een leuke sfeer geven aan de binnenstad, maar wat als je nou net ergens woont waar de straatmuzikant ook als terroriserend kan worden ervaren? Door toename van allerlei factoren wordt de binnenstad drukker, er komen meer mensen, meer straatartiesten om deze mensen te vermaken. Ik zou niet boven Moreelsepark willen wonen met die HUM PA PA meneer de hele dag, elke dag, jarenlang, onder me.

Er zijn veel gevallen op te noemen van mensen die in de binnenstad wonen en crazy worden van de straatartiest met hun muziek. Een kwartier mag er muziek worden gemaakt, maar velen zitten er dagelijks veel langer waardoor je gek wordt in huis. Een straatartiest moet kunnen, maar meer dan een kwartier is echt te lang, er kunnen er immers meerdere langskomen.

Dankzij de inzet van een van onze leden afgelopen februari kunnen alle partijen nog goed genieten van de muziek, maar is de overlast een beetje ingedamd. Hij stapte naar de gemeente en er zijn nieuwe regels opgesteld voor straatartiesten.
Zo mag een artiest een kwartier op 1 locatie staan en moet daarna naar een locatie minimaal 100 meter verderop. Als extra is hier aan toegevoegd dat deze nieuwe locatie niet op hetzelfde plein of in dezelfde straat mag zijn. Ook mag de artiest maximaal 1 keer per dag op 1 locatie spelen. Heen en weer kan dus niet meer.

Daarnaast is er afgesproken dat er een goede afhandeling zou zijn wanneer men zich niet houdt aan deze regel. Overlast wordt nu echt als overlast gezien. Ervaring is nu, dat de gemeente goed helpt en bij melding meteen handelt. De overlast is op de lastigste locatie bijna volledig weg.

Een gedachte over “Straatmuzikant, sfeervol of irritant?

  1. Heeft die accordeonist niet ook veelvuldig het schone lied “Baissa me mucho” gezongen en gespeeld? Dat vond ik eigenlijk wel charmant, zeker in vergelijking met de mechanische orgelherrie die vanmorgen weer de Steenstraat teisterde. Maar inderdaad, na 10 minuten begint het wel een beetje te vervelen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s