Een dalende Lijn-markt

IMG_0727


Gisteren liep schrijver dezes over de Lijnmarkt. Helaas vallen er na het Oudkerkhof nu ook vele gaten in deze potentieel zo leuke winkelstraat.

Vier lege, definitief gesloten winkels zijn er, alsmede een winkel die Te Huur is waar nog wel wat in de etalage stond. Van de Literaire Boekhandel weten we dat er een sportzaak inkomt, maar van de rest is het onduidelijk. Zelfs horeca is tegenwoordig niet meer zeker met de personeelstekorten en de nieuwe regeling met flexwerkers. (Over de gedeeltelijke horecastop in de binnenstad hebben we het een andere keer weer.)

In de pers wordt meestal vermeld dat “de huur ineens werd verdubbeld” of anderszins stevig werd verhoogd, waardoor de kleine winkeliers het niet meer kunnen bolwerken. Dat is natuurlijk een forse klap voor de winkelier, maar ook heel erg jammer voor de bewoners en voor de bezoekers van de binnenstad. Het lekker kunnen slenteren in de stad en het ontdekken van leuke spullen in leuke zaakjes is OOK een reden om in de stad te gaan wonen, namelijk. En je verwacht ook dat je je “normale” boodschappen in je woonomgeving kunt doen.

Natuurlijk kun je spullen op internet bestellen. Busjes rijden al in de binnenstad af en aan om pakjes te bezorgen met dingen die je in de stad niet (meer) kunt kopen. Schrijver dezes zal dan ouderwets zijn, maar zij wil kleren en schoenen graag passen voor het kopen, en zij vindt dingen terugsturen een hoop werk en ook niet echt duurzaam of efficiënt. En af en toe wil zij ook eens ergens door verrast worden bij het slenteren, door een mooi sieraad of een bijzonder boek of iets anders waar je niet naar op zoek bent, maar dat je gewoon tegenkomt – en soms MOET hebben! 🙂

Bij een volgende crisis, als ook de conjunctuurgevoelige horeca weer omvalt, zullen er nog meer gaten vallen. Dan zullen de vastgoedjongens hun huurprijzen wel moeten verlagen. Tot die tijd zijn zij de grote winnaars. De grote verliezers zijn de ondernemers, de bewoners, maar ook de bezoekers die hier dezelfde eenheidsworstketenwinkels vinden die ze thuis ook hebben.
Toch heerst er bij sommige partijen de onzalige gedachte dat we maar meer toeristen de stad in moeten lokken om de verkopen op te stuwen om de torenhoge huurprijzen te kunnen betalen. En nu maar hopen dat die toeristen dan wel geld uitgeven in die eenheidsworstketenwinkels en in de horeca. Er zitten en lopen echter ook schrikbarend veel toeristen op straat of op de werven te eten, want voor buitenlandse begrippen is het hier redelijk prijzig, dus of het lokken van toeristen nou DE oplossing is..?
Wij zien meer in het verlagen van de winkelhuren maar begrijpen ook wel dat de vastgoedjongens dat niet zo snel zullen doen en er is waarschijnlijk ook niemand die ze gaat dwingen, want vrije markt, je kent het wel 😦

Wij hopen dat de ondernemersverenigingen dit signaal wel oppakken en zorgen dat hun doelgroep het hoofd boven water kan houden. Dan kan het voor iedereen weer leuk winkelen worden op de Lijnmarkt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s