Muziek!

Draaiorgel_de_Veronica

Ik moet bekennen dat ik draaiorgelmuziek best leuk vind. Het is heel Nederlands, en zelfs wel Utregs met ons Museum Speelklok, en ik vind het geweldig dat de arrangeurs er telkens weer in slagen om welke muzieksoort dan ook, pop, klassiek of smartlap, reggae, mars of tango, om te vormen tot die typische draaiorgelklank. Hulde!

Toch kan ik me heel goed voorstellen dat een vriendin van me een bloedhekel had aan het draaiorgel. Ze woonde destijds op de Oudegracht en elke zaterdag was het wel een poos raak onder haar raam. Het ging wel een half uur achter elkaar door en het was ook niet bepaald een zacht volume. De Speld heeft daar overigens een oplossing voor! 🙂

Ik hoor het draaiorgel eventjes als ik door de stad loop, en zij hoorde het elke dag. Ik zoek het vrijwillig op, evenals een muntje om in het centenbakkie te gooien, zij KON er niet van wegkomen want het speelde onder haar huis. Tenzij ze juist dan boodschappen ging doen of zo, maar dat paste niet altijd. En jezelf uit je huis laten jagen is ook zoiets.

De beleving van geluid, of het nu een terras is of een straatmuzikant, is anders naarmate het vrijwillig is of verplicht. Het is lastig uit te leggen aan Soendagangers dat ik het niet fijn vind dat ik thuis, op ruim 4 km afstand, hun bassen moet horen en voelen. Dan “gun ik niemand een feestje”, “ben ik een oude zeur”, en “moet ik maar op de hei gaan wonen” en zo. De ironie van het feit dat Soenda op een soort van hei wordt gehouden ontgaat hen blijkbaar 🙂

Maar goed, het gaat nu over muziek wat dichter bij huis, namelijk die van straatartiesten. Er zijn in Utrecht regels voor straatartiesten. Iedereen kan binnen 5 minuten een ontheffing halen op het stadskantoor; een aantal leden van Actiegroep Binnenstad030 heeft ‘m inmiddels in huis omdat ze niet geloofden dat het zo makkelijk ging. 🙂
De belangrijkste regels in het kort:

 • maximaal 15 minuten op 1 plek
 • daarna moet je minstens 100 m verder gaan staan, niet op hetzelfde plein of park
 • 2 uur niet terugkeren op een plek
 • je mag niet onder de Domtoren spelen en niet onder het Bollendak
 • je mag de vrije doorgang niet hinderen

Als mensen zich hier aan houden zou niemand overlast mogen hebben, want een kwartiertje muzikant is meestal wel te doen, zelfs als je er naast of boven woont. Er zijn namelijk best heel goede en leuke muzikanten bij. Die gun je wel een optreden, toch?

Helaas zijn er ook mensen die zich niet aan de regels houden en die langer of vaker op dezelfde plek staan, of die niet zo talentvol zijn. Daar kun je behoorlijk horendol van worden, zoals Cees Bos van Stadsbelang onlangs opmerkte toen hij na lange tijd weer in het oude Stadhuis werkte.

Als je je daar heel erg aan ergert, of inderdaad hoofdpijn of de zenuwen van krijgt, kun je het best de politie bellen. Hoewel er ook wel eens gehandhaafd wordt! Jawel! Nico Arkesteijn legde een zo’n moment vast, anders hadden we het niet geloofd. Hij wist overigens niet van de nieuwe regel (sinds 1 april dit jaar) dat je niet mag spelen onder de Domtoren.

Zeist zou ook graag regels voor straatmuzikanten hebben. Zij denken aan maximaal een uur op een plek. Dat lijkt me nou wel weer erg lang.

Draaiorgelfoto van Busspotter op Wikimedia.

4 gedachten over “Muziek!

 1. Allo allo

  Steeds meer krijg ik het vermoeden , dat er bij handhaving vergunningen, in het stadskantoor Helemaal fout zit In het stadskantoor heeft men geen idee wat er in de stad gebeurt Handhavers utrecht zijn laatst wereldkampioen wegkijken ,geworden Met heeel veel moeite komen ze uit hun wegkijk modum Handhaving handhaaft niet uit zichzelf Nee ,,daar moet de belastingbetaler heel veel moeite voor doen Daar wordt de wegkijkende handhaver weer chagerijnig van Een burger die hem stoort in zijn loom wegkijkende modus Er is geen leidinggevende die met de vuist op tafel slaat,,en nu preventief handhaven!!! Die leidinggevende zit ook in gaapmodus Conclusie Wakker worden handhaven!!!!!!!!!!

  Mvg peet pastoors Aanwonende stadhuisplein ganzenmarkt Geen handhaving op terrasregels,,gratis parkeren,,fietsenchaos Verkeersregels massaal overtreden Laden losregels overtredingen

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

  Like

 2. A) Kan die draaiorgelmuziek niet de helft zachter? Of komt hij dan niet boven dat centenbakkiesgebedel uit? B) Zo’n Afrikaanse bongospeler heeft een paar weken geleden in het weekend meer dan een uur lang de rust op de Nieuwegracht zitten verpesten. Zat hij daar op eigen initiatief of was hij ingehuurd door de mensen die rond het middaguur een alcoholisch feestje vierden op de werf?

  Like

  1. Hallo Bert, zou je de muziek leuker vinden als ie minder hard staat? Het is niet ieders smaak :-). Een van de bongospelers is iemand die de regels steevast overtreedt. We hebben begrepen dat hij een psychiatrisch verleden heeft en eigenlijk een andere dagbesteding zou moeten krijgen. Of dat dezelfde is als die op de Nieuwegracht heeft “gespeeld” kunnen we niet met zekerheid zeggen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s