Op maandag 13 mei vond in café Van Wegen een politiek café plaats. Normaliter ben ik bekend met de politieke cafés die door de gemeente of een politieke partij worden georganiseerd. Dit keer waren CMU (Centrum Management Utrecht, een vereniging van ondernemers in de binnenstad van Utrecht) en KHN (Koninklijke Horeca Nederland) de organisatoren en was economie de drijfveer voor het debat. Interessante vraag is hoe dit voor de organisatie de politieke kleur van de avond zou gaan bepalen, vooral omdat het deze avond om het erg belastende vraagstuk “De Omgevingsvisie van de binnenstad” ging.
Om te beginnen: ik was niet uitgenodigd voor dit politiek café, sterker nog, burgers waren überhaupt niet uitgenodigd. Dit café ging om het gezamenlijk (achter de rug van burgers om) voorbereiden van belangenpartijen voor exploitanten (Centrum Management Utrecht, Utrecht Marketing, Koninklijke Horeca Nederland) op de nieuwe Omgevingsvisie. Helaas waren burgers en de Actiegroep Binnenstad030, ondanks diverse uitnodigingen voor samenwerking vanuit Actiegroep Binnenstad030, niet uitgenodigd.
De avond begon goed, iedereen herkende me als onderdeel van Actiegroep Binnenstad030 en liep mij straal voorbij zonder te groeten. Bij de intro van de avond werden wij wel genoemd lacherig genoemd als zijnde ‘tegengeluid’ van de horeca-ondernemers. Echter bij de eerste vragenronde werd duidelijk dat geen enkele partij of horeca-ondernemer ook maar iets wist van de Actiegroep of wat we doen. Jammer.
Uiteindelijk, na me lang ingehouden te hebben, heb ik besloten mezelf te openbaren. Ik kreeg de microfoon, introduceerde mij als bewoner, onderdeel van de Actiegroep Binnenstad030 én, om misschien duidelijker te maken voor een bepaalde Nederlandse horecavereniging, als ‘Oude zeikerige grachtengordelbewoner’.
Ik kon gelukkig duidelijk maken dat wij helemaal niet tegen alle horeca zijn, maar tegen de verkeerde horeca en de ondernemer die er niet voor zorgt dat zij geen overlast veroorzaken. Dat wij in ons huis (binnen) willen kunnen leven, rust hebben wanneer nodig (in de nacht) en vooral zelf ook gebruik maken van de stad, Horeca en evenementen en kreeg zo een aantal aanwezige horeca-ondernemers op mijn hand en werd er eindelijk eens geluisterd.
Het leuke was dat aan het einde van de avond de partijen die mij niet wilden begroeten aan het begin van de avond, mij in ene wel konden vinden.
Mijn grote boodschap aan alle partijen in dit proces is er een die ik kopieer van de burgermoeder van Amsterdam in een boodschap richting Thierry Baudet: “Er is een groot verschil tussen jou en mij. Ik heb veel belangstelling voor jou en je standpunten en heb me grondig voorbereid. En jij hebt geen enkele belangstelling voor mij. Je ziet mij als een symbool van iets wat je haat zonder te weten waar ik nou echt voor sta en wat ik denk. Wil je een goed politicus zijn, dan moet je belangstelling hebben voor de ander”.
Auteur: Tim de Beet, woordvoerder Actiegroep Binnenstad030.
Foto van ahmad syahrir op Pexels
Complimenten voor je karakter respect voor je optreden in cafe van wegen Heel goed gedaan Mvg peter pastoors Schoutenstraat 2 b
Verstuurd vanaf mijn iPad
>
LikeLike
Dankjewel en ik geef het door, Peter!
LikeLike
Wat raar. Ik heb je bij binnenkomst netjes een hand gegeven en een babbeltje met je gemaakt. Meteen toen ik voorzitter werd heb ik het initiatief tot contact genomen. Wij worden – begrijpelijk – ook niet uitgenodigd voor jullie bijeenkomsten. Waarom moeten we de actiegroep uitnodigen voor een debat dat we zelf betalen en organiseren? Bij binnenkomst vroeg de debatleider: “zijn er binnenstadsbewoners? Die zouden namelijk komen.” En jij bleef stil. Toen je het woord wilde heb je dat uitgebreid gekregen. Ik vind dit soort tendentieus geklets een reden om de actiegroep nauwelijks nog serieus te nemen. Wie liegt om zijn gelijk te krijgen diskwalificeert zich.
LikeLike