Goed nieuws over evenementen!

EvenementDomplein
Foto van 19-10-2018

Bovenstaande foto is er een van een evenement. Jazeker, ook voor deze bouwsels moest een evenementenvergunning worden aangevraagd. Het toont wel aan dat een “evenement” van alles kan zijn, van een paar culturele reclameborden via de jaarlijkse Sint-Maartenparade tot een grootschalig commercieel evenement tot diep in de nacht met veel bier en versterkte muziek.

Er zijn momenteel allerlei goede dingen te melden over evenementen:

Locatieprofielen

De gemeente Utrecht start op 19 februari met discussies over locatieprofielen voor evenementen. Dit is een langverwachte actie waarbij wordt gekeken op welke lokatie wat kan plaatsvinden, rekening houdend met omwonenden, dieren, natuur enzovoorts.
Via loting zijn hiervoor bewoners uitgenodigd.

Gemeente: “In de ‘Gesprekken met de Stad’ zullen we met elkaar praten over welke typen evenementen bij onze stad passen. We wisselen van gedachten over de voor- en nadelen van evenementen, en over de manier waarop evenementen duurzamer kunnen worden. Ook staan we stil bij de vraag voor wie evenementen worden georganiseerd.
Vanaf maart gaan we in de Utrechtse buurten met omwonenden van evenementenlocaties in gesprek, waarbij we de uitkomsten van het eerste ‘Gesprek met de Stad’ als uitgangspunt nemen. Tijdens deze bijeenkomsten gaan we nader in op de kenmerken van specifieke locaties. Uiteindelijk maken we mede op basis van de uitkomsten van de gesprekken een plan waarin onder meer locatieprofielen voor evenementen worden beschreven. Deze profielen geven per locatie duidelijke richtlijnen voor evenementorganisatoren, en bieden duidelijkheid aan bewoners over wat zij in hun buurt qua evenementen kunnen verwachten.”

Wij zijn er bij!

Vragen over evenementen – Partij van de Dieren

De partij van de Dieren Utrecht heeft vragen aan het college van B&W gesteld over de toename van het aantal evenementen en de concrete acties die worden genomen voor meer duurzaamheid op festivals en andere evenementen.

Maarten van Heuven: “Wat de PvdD betreft worden er geen evenementenvergunningen meer verleend aan evenementen die zich niet duurzaam organiseren. Maar ook vinden wij dat het college moet stoppen met de inzet op een ongebreidelde groei van het aantal (grootschalige) evenementen in Utrecht. Het is op een gegeven moment écht genoeg”.

Eens! (Wat echter niet betekent dat wij tegen alle evenementen zijn!)

Update 10 maart: de antwoorden staan inmiddels online.

Evenementen op Open Data

Vergunningen (aangevraagd en verleend) voor evenementen kunnen nu ook worden gedownload in een handige spreadsheet op Open Data. Dat is een hele vooruitgang ten opzichte van de vorige verspreiding via PDF. Het is nu mogelijk om de dataset te bewerken en te kijken op welke lokaties de meeste evenementen plaatsvinden enzovoorts.

Mokum Reclaimed heeft een vergunning!

Afgelopen zomer hebben wij Mokum Reclaimed gesteund, een organisatie van bewoners van Amsterdam die in 2019 een heel jaar alle parken en pleinen wil teruggeven aan de bewoners. Grootschalige commerciele evenementen met drank & drugs, herrie & hekken kunnen nu worden geweerd, zodat bewoners zelf kleinschalige evenementen kunnen organiseren in de buurt, zoals natuurwandelingen, rommelmarkten en kleinschalige optredens.
De vergunning om de parken en pleinen te gebruiken voor de buurtbewoners is verleend van rechtswege, dat betekent dat de vergunning automatisch is verleend omdat de gemeente geen reactie heeft gegeven binnen de tijd die er voor staat. We zijn benieuwd hoe dat gaat lopen! Je kunt het bijhouden op hun site.

Geen Koningsdagfeesten op Neude, Domplein en Stadhuisplein?

De horecabazen hebben afgezien van feesten op bovenstaande pleinen. Dat is enerzijds goed nieuws, omdat juist dit type evenement nogal polariserend is: veel bezoekers  vinden ze supergaaf, maar omwonenden hebben last van geluid, afval, vandalisme, plassende en kotsende mensen, vechtpartijen enzovoorts.
Aan de andere kant is het ook wel spannend want er komen van oudsher natuurlijk heel veel bezoekers naar Utrecht die dan ook een feestje willen…en waar moeten die dan heen? We zijn dus reuze benieuwd wat het eindoordeel zal zijn…wat vreselijk saai, wat lekker rustig of wat een ongeorganiseerde puinhoop?
Of wordt de soep niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend en gaan er toch feesten komen na gesprekken met de gemeente? We zullen het zien (en horen :-))!

Update 10 maart: Er schijnen inderdaad geen feesten te zijn op de pleinen.

 

2 gedachten over “Goed nieuws over evenementen!

  1. Moge het gezonde verstand zegevieren ,,geen kots pis herrie evenementen meer op stadhuisplein,,,helaas kan ik niet aanwezig zijn tijdens gesprekken locatieprofiel,,,ziekte

    Like

  2. Complimenten voor jullie strijd Complimenten voor de mails De klasse druipt er vanaf Bedankt Grt peter pastoors Schoutenstraat 2 b

    Verstuurd vanaf mijn iPad

    >

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s