Tips voor het Preventieakkoord

preventieakkoordAfgelopen week werd het Preventieakkoord gelanceerd: afspraken om de Nederlandse bevolking gezonder te laten leven. Minder overgewicht, minder rokers en minder overmatig alcoholgebruik zijn het doel.

Er is al van alles over te doen geweest; betutteling, zoutreductie wordt niet besproken, te weinig ambitie en de aanwezigheid van belanghebbende producenten bij het overleg, maar daar gaan we het niet over hebben. We geven wel drie tips die kunnen helpen om de doelstelling te halen.

1. Schaf terrasverwarming af.

Terrasverwarming zorgt ervoor dat rokers heel makkelijk en comfortabel kunnen roken. En drinken, want iedereen zit midden in de winter gewoon op een verwarmd terras alsof een zwoele zomeravond is, “omdat het kan.”
Dit levert extra overlast op voor de omgeving in de vorm van tabakswalmen en geluid van bezoekers. Zie ook de resultaten van onze enquete!

Daarnaast is terrasverwarming natuurlijk het verwarmen van de buitenlucht en daarmee absoluut niet milieuvriendelijk, groen of duurzaam.

terras1
Terrasverwarming op de Neude, voor niemand.

 

2. Geef minder vergunningen af voor horeca.

In de binnenstad van Utrecht is al ruim voldoende horeca waar alcohol genuttigd kan worden. Dat levert al problemen genoeg op, getuige de trieste berichtgeving over de afgelopen nacht.
Daarnaast zijn er nauwelijks restaurants die gaan voor een gezonde hap. De meeste etablissementen richten zich op één gerecht (burgers, hotdogs, spaghetti) of op “food to share”. Beiden zijn over het algemeen niet gebaseerd op de principes van gezonde uitgebalanceerde voeding.
We zijn benieuwd of de focus op een gezonde maaltijd, zoals men op de Kaatstraat wil gaan doen, succesvol wordt en navolging krijgt.

Bovendien zijn er heel erg veel plekken waar je een calorieënbommetje kunt kopen om al lopend op te eten. De drempel om even achteloos wat te snacken wordt dan wel heel laag.

Portret1

3. Handhaaf het uitstallingsverbod.

In de binnenstad geldt een verbod op uitstallingen, zoals reclameborden. Dat had je niet gedacht he? Het staat in de Regels uitstallingen Utrecht, onder hoofdstuk 4. paragraaf 1. 

De gemeente kiest er voor om dit niet te handhaven, hebben wij begrepen. Dat heeft tot gevolg dat boodschappen doen soms op een hordenloopwedstrijd-met-slalom lijkt. Maar als de gemeente wel werk zou maken van een loopbaar trottoir, zou het ook leuker worden om zomaar door de stad te wandelen, en wandelen is weer goed voor je!

Daarbij moeten we her en der achteloos neergegooide fietsen, verkeerd geparkeerde auto’s en de bouwsteigers niet vergeten – ook deze stimuleren een gezellige stadswandeling niet bepaald.

blokkadecollage
Een aantal reclameborden en andere obstakels in de Binnenstad.

Kortom, 3 gratis tips van ons voor het behalen van de doelstellingen van het Preventieakkoord. De gemeente kan hier goede sier mee gaan maken, zoals het een stad die “Healthy Urban Living” promoot (we zijn er nog steeds niet achter wat dat nu precies betekent), betaamt.

Dat deze maatregelen ook de algemene leefbaarheid in de stad bevorderen, is puur toeval :-).

Foto bovenaan met dank aan PhotoMIX-company op Pixabay.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s