PAALTJE! De automatische lastpak bij vergunningsaanvragen.

Paaltje-paaltjezelf
Dit is het prototype van Paaltje.

Wat is er aan de hand?

We leven in een wereld waar steeds meer wordt gedigitaliseerd. Ook de gemeente wil processen digitaliseren. Algoritmes zorgen er voor dat sommige processen steeds beter en sneller verlopen.
Toch gaat het op een aantal punten fout. Waar het handig is om de afhandeling van snelheidsboetes met een computersysteem af te handelen, is het niet handig om datzelfde systeem in te zetten voor afhandeling van meldingen. Neem het voorbeeld van het algoritme dat de gemeente Utrecht gebruikt voor het wegschrijven van meldingen die de burgers via de app, de website of telefonisch doorgeven. De meldingen worden door het systeem zo weggezet in de verkeerde categorie, dat ze niet meer terug te vinden zijn (ook niet door de gemeente zelf, dat is meermaals erkend) wanneer de informatie later nodig is.

Waar gaat het fout…en wat is de oplossing?

Om te kijken waar het fout gaat heeft de Universiteit Tilburg grondig onderzoek gedaan naar het gat tussen theorie en praktijk aangaande het gebruik van de algoritmes in de geautomatiseerde systemen die ook onze gemeente gebruikt. Het gat blijkt eerder een grote kloof te zijn, waardoor processen vaak verkeerd verlopen en groepen die niet in een hokje te proppen zijn, uitgesloten worden.

Het Utrechtse SETUP is een medialab dat technologie en cultuur fuseert. Hun “kritische-
hilarische” aanpak zorgt ervoor dat thema’s op een leuke manier onder een breed publiek verspreid worden. Zo ook nu met het onderwerp van de digitalisering in gemeentelijke processen.

SETUP bedacht Paaltje. Paaltje is een kleine “totempaal” die het mogelijk maakt om in een handomdraai zienswijzen in te dienen en bezwaar te maken tegen ontwikkelingen in jouw buurt.

Paaltje-ingebruik
Een druk op de knop is voldoende om de vergunningsaanvraag voor te lezen, te bewaren of een zienswijze/bezwaarschrift aan te maken. Lees hieronder verder!

Hoe werkt Paaltje?

Paaltje is jouw persoonlijke hulp die bijhoudt wat er in jouw buurt speelt. De computer in het paaltje houdt alles in de gaten wat gepubliceerd wordt over de door jou ingegeven onderwerpen, van notulen van commissievergaderingen tot horeca- of splitsingsvergunningaaanvragen in de buurt.
Met een druk op de knop leest Paaltje de gepubliceerde tekst voor. Druk nogmaals op de
knop en Paaltje zet voor jou een zienswijze, bezwaarschrift of klacht in elkaar op je PC!

Paaltje is dus een “automatische lastpak”. Paaltje maakt het makkelijker om

  • op de hoogte te blijven van relevante vergunningsaanvragen
  • snel iets te kunnen doen met een vergunningsaanvraag die jou aangaat
  • interessante vergunningsaanvragen te bewaren

Doe je mee met de pilot?

SETUP nodigde ons, Actiegroep Binnenstad030, uit omdat wij de leefbaarheid van de Utrechtse binnenstad willen verbeteren en bewoners willen helpen met de communicatie met de Gemeente Utrecht. Paaltje is dé kans om de slecht opgezette digitalisering van de gemeente om te zetten naar een goede!

Wil jij je actief bezig houden met een thema in je directe omgeving en gemakkelijk kunnen communiceren met de gemeente? Wil je SETUP en Actiegroep Binnenstad030 helpen om dit uitvoerig uit te proberen? Dan kun je een nieuwe versie (veel kleiner dan op de foto’s!) van Paaltje aanvragen om op de hoogte te blijven en je zienswijzen en bezwaarschriften gemakkelijk in te kunnen dienen.
De kosten zijn ongeveer 25 Euro, afhankelijk van het aantal mensen dat meedoet.

Interesse? Mail naar binnenstad030(at)gmail.com

Het complete artikel over Paaltje, met veel achtergrondinfo, van Setup zelf.

Paaltje-gesprek
SETUP in gesprek met Actiegroep Binnenstad030

Fotoos zijn van Setup.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s