Overlast bij evenementen – de uitslag

Liverpool_International_Music_festival_2017

We zijn wat aan de late kant vanwege de commotie over de digitale reclameborden die onze mooie stad dreigen te vernaggelen, maar we willen dit onderwerp toch netjes afsluiten.
Van de zomer meldden we dat de Partij van de Dieren in Utrecht een Meldpunt Festivaloverlast was gestart, om na te gaan of de gemeente adequaat optreedt bij het melden van geluidsoverlast bij festivals en dergelijke.

Wat waren de resultaten?

De resultaten zijn inmiddels bekend. Het zal geen verrassing zijn dat er verbeterpunten zijn. De gemeente is slecht bereikbaar, het Klantcontactcentrum weet niet altijd wat ze moet doen, mensen worden soms zelfs onaardig behandeld!
De wethouder (Klaas Verschuure) moest toegeven dat de dienstverlening inderdaad beter kan en heeft beloofd er wat aan te gaan doen. Hou het in de gaten voor volgend jaar!

Een bloemlezing uit de commentaren:

  • Telefonisch Melding gemaakt via 14030 , heel vervelend behandeld.
  • Ik werd goed te woord gestaan, met duidelijke informatie. Het bleek te gaan om een festival in de Meern, op een afstand van 5 km van mij vandaan. Het Verknipt Festival. De contactpersoon van de gemeente zei dat uit metingen bleek dat men binnen de geluidsnormen bleef. Niks aan de hand dus? Ik verzoek u om deze normen tegen het licht te houden. Als ik er al last van heb in Oost, dan moet ongeveer de helft van de stad die base drum hebben meegekregen.
  • De gemeente meent dat het geluid binnen de norm zit. Dat is raar, als je op 10 kilometer afstand helemaal gek wordt van het gedreun. Ramen en deuren dicht en het geluid van de tv wat harder, het helpt allemaal niets. Het is duidelijk, dat de normen voor het geluid van dit soort festivals niet juist zijn. Als daar niets aan gedaan wordt of kan worden, dan horen dat soort festivals niet in de openbare ruimte thuis en moet je ze verbieden vanwege de grote overlast. Hele woonwijken worden immers ondergedreund.
  • De mogelijkheid na kantooruren iemand te kunnen spreken over geluidsoverlast bij festivals, staat onduidelijk aangegeven op de website van de gemeente. Bovendien hoor je als je belt direct: de gemeente is gesloten, Niet heel makkelijk dus om te vinden hoe je contact kunt krijgen.
  • Drie keer de politie gebeld. Zij zouden zijn gaan kijken en de organisatie voldoet aan de vergunning. Volgens de medewerker van de gemeente zouden ze de organisator gevraagd hebben de bassen op minder volume te zetten, maar daar was bij mijn metingen geen sprake van! Twee verschillende metingen tonen pieken van 100 decibel, terwijl volgens de gemeente woordvoerder in de vergunning wordt gesproken over 80-95 db! De politie verwijst naar de gemeente en de woordvoerder vertelt dat Utrecht een evenementenstad wil zijn. Bij de gemeente is nooit geheel duidelijk welke verantwoordelijkheid of taak de persoon aan de telefoon heeft!

Welke festivals zorgden voor de meeste klachten?

Grootste overlastgever was het festival “Verknipt” in De Meern. Daarvan was de muziek in heel Utrecht stad te horen. Een van de aanbevelingen van de Partij van de Dieren is daarom ook om de gemeente Amsterdam te volgen en de maximale geluidsnorm te zetten op 75 DB in plaats van 85 DB. Dat lijkt ons ook beter voor het gehoor van alle festivalgangers en omwonenden.
Daarover gaat nog gesproken worden, ook in het kader van het opstellen van de lokatieprofielen.  Lees ook ons eerdere blog hierover!

Ook De Leuke Festival, Smeerboel Festival, Lief Festival, Ultrasonic, Hangar Festival en Utrecht Drijft zorgden voor klachten bij de afhandeling door de gemeente.

Veel overlastgevende festivals worden buiten Utrecht gehouden (Maarssen, De Meern, Bunnik) en deze staan dus niet op de Utrechtse evenementenkalender. Daarom is het lastig om te anticiperen of om na te gaan over welk evenement het gaat. Sowieso kan het moeilijk zijn om de exacte overlastgever te vinden. Schrijver dezes, woonachtig in het “Universiteitskwartier”, had onlangs veel last van dreunende bassen en dacht dat het foodfestival Trek! in het nabijgelegen Griftpark hiervan de oorzaak was. Ik ben gaan kijken en men draaide daar Franse chansons op een beschaafd volume. Bleek het om muziekfestival Soenda te gaan, ruim 5 km verder, voorbij Tuincentrum Overvecht…  🙂

Foto: Liverpool International Music Festival 2017.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s