Bockbier drink je binnen!

bockbier-test

Eind augustus werden wij verrast met de mededeling dat het Herfstbockfestival op het Domplein niet doorgaat, omdat men te laat was met het aanvragen van de vergunning.

En afgelopen week werd bekend dat het alternatief op Rotsoord van buiten naar binnen is verplaatst, omdat men geen vergunning kreeg voor een buitenevenement.

Wij complimenteren de gemeente met deze beslissingen!

En voordat je nu gaat opmerken dat we ouwe zeuren zijn: wij zijn absoluut niet tegen drank. Wij zijn ook niet tegen festivals. Wij vinden het juist fijn dat er veel te doen is in de stad. Maar wij zijn wel tegen

  • OVERLAST van festivals, zoals luide muziek tot diep in de nacht, dronken bezoekers die schreeuwen, wildplassen en -kotsen in portieken, andere rommel maken en andermans eigendommen stukmaken, en zwaar verkeer voor aan- en afvoer van goederen.
  • Commerciële festivals in de openbare ruimte. De openbare ruimte is van ons allemaal, inclusief bewoners, werkers, feestgangers, toeristen en andere bezoekers. Iedereen moet gebruik kunnen maken van de openbare ruimte. Het geeft geen pas dat sommige mensen daar aan willen verdienen.

En waarom moet dit buiten?

Eerlijk gezegd begrijpen wij ook niet zo goed waarom commerciële evenementen (die vaak gebaseerd zijn op eten, drank en muziek) zo nodig buiten gehouden moeten worden. Je kunt toch veel beter een geschikte evenementenlokatie huren waar al voldoende toiletten zijn, de muziekinstallatie al goed staat afgesteld, waar geluidsisolatie is, een ruimte voor EHBO, waar schoonmaak geregeld is, enzovoorts? Veel minder gedoe om van alles te regelen, en bovendien ben je binnen ook minder afhankelijk van het weer.

Maar we hebben wel een idee:  Het “huren” van een park of plein staat interessant en kost alleen wat leges. De openbare ruimte is dus een goedkope plek om je feest te houden, ook als je dan nog toiletten moet huren etc.
Jouw winst gaat echter ten koste van omwonenden die niet kunnen slapen en/of ’s morgens de pies, kots en frietbakjes van JOUW feestgangers weer van HUN stoep mogen schrobben, maar ook van toeristen die niet op dat beroemde plein of park terecht kunnen omdat het toevallig dit weekeinde is afgezet, omdat jij geld wilt verdienen. Hoe gastvrij ben je dan als stad?

Wat ons betreft gaan commerciële festivals gewoon naar Tivoli/Vredenburg, de Jaarbeurs of een andere geschikte binnenlocatie. Er blijven dan nog steeds genoeg leuke evenementen over die zorgen voor een levendige stad, maar die minder zwaar beslag op de openbare ruimte leggen, zoals de Culturele Zondagen. De volgende is 4 november!

Foto van Dudes en Don’ts.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s