Ondersteunende verkoop in horecazaken

alcohol-bar-beer-1283219.jpgWij hebben inmiddels een aantal malen vragen gekregen over “hoe het nu zit met de horeca in de binnenstad”. Wat er nu wel en niet is afgesproken is niet helemaal duidelijk. Ook wij moeten het Horecakader soms nog eens goed doorspitten op wat er nu precies staat en hoe het precies is geformuleerd.

En omdat het elke keer doorzoeken van 60 pagina’s PDF niet echt handig is, gaan we de komende tijd een aantal punten belichten in “hapklare brokken”.

In de eerste versie van het Horecakader werd vermeld dat winkels ondersteunende horeca mogen hebben. De horeca vond dat niet eerlijk en in de definitieve versie mag de horeca dan ook ondersteunde verkoop doen.

Wat zegt het Horecakader? (blz. 16)

“Naast een sterkere detailhandelsstructuur door ondersteunende horeca in winkels, kan het voorzieningenniveau ook stijgen door ondersteunende verkoop in horecabedrijven toe te staan. Op deze manier ontstaat een gelijk speelveld voor detailhandel en horeca.

Daarbij hanteert de gemeente de volgende criteria:

  • De verkoopruimte neemt maximaal 40% (bij bedrijven tot 250 m2) of maximaal 30% (bij bedrijven vanaf 250m2 tot 1.000 m2) van het netto vloeroppervlak van het horecabedrijf in beslag.
  • Geen ter plaatse en vers bereide etenswaren (dus geen afhaalzaakfunctie).
  • De winkelruimte is uitsluitend bereikbaar via de ingang van het horecabedrijf. Een hoekje met tafels en stoelen mag. Een aparte ingang mag niet.
  • Het winkelgedeelte in het horecabedrijf moet een aaneengesloten gedeelte zijn.
  • Fragmentatie, waarbij het winkelgedeelte is opgedeeld in verschillende hoekjes, is niet toegestaan.
  • Er mag geen reclame voor het winkelgedeelte worden gemaakt.
  • Belangrijk is te vermelden dat de Drank en Horecawet verkoop in combinatie met het schenken van alcohol uitsluit.”

Dit zijn dus overeenkomstige regels als voor de ondersteunende horeca in winkels.

We hebben nog niet gemerkt dat iemand dit toepast, maar laat het ons weten als je een horeca-etablissement ziet dat ook iets verkoopt. En vooral als ze over de schreef gaan, bijvoorbeeld met een reclame-obstakel op straat!

Overigens hebben wij al eerder kanttekeningen geplaatst bij de “verkoop in combinatie van het schenken van alcohol“. Er wordt namelijk gewerkt aan het opheffen van deze regel. Nota bene onze eigen burgemeester zit in de werkgroep!

Foto van Chris F. op Pexels.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s