Mokum Reclaimed!

LepeltjeLepeltje
Foto uit het Zwartboek Buitenevenementen. 

 

Mokum? Wat moeten we in Utrecht nu met een verhaaltje over Amsterdam?

In Amsterdam zijn deze tijd veel openlucht-dance-evenementen. Dat levert ten eerste natuurlijk veel geluidsoverlast op voor omwonenden, soms van kilometers ver. Daarnaast worden deze evenementen vaak gehouden in parken, waardoor deze langdurig niet beschikbaar zijn voor de bewoners en bezoekers van de stad. Organisatoren betalen nauwelijks iets voor het gebruik van de openbare ruimte, maar verdienen er wel zeer goed aan, en dat gaat dus ten koste van de gemeenschap. Bovendien zijn deze parken na het festival ernstig beschadigd en vervuild en wordt er door o.a. dieselaggregaten veel luchtvervuiling geproduceerd.
Bovenaan een plaatje van het Lepelenburg na een evenement, hieronder het Amsterdamse Westerpark na het Milkshake festival.

 

Mokum Reclaimed

Een aantal bewoners van Amsterdam heeft nu het initiatief “Mokum Reclaimed” opgezet. De bewoners willen dat de Amsterdamse parken een jaar lang beschikbaar zijn voor hun oorspronkelijke doel: het voorzien in de behoefte aan groen en een beetje rust van bewoners en bezoekers. Er is een crowdfundingsactie om de leges te betalen.
“Parken en pleinen zijn onderdeel van onze openbare ruimte. Ze zijn voor iedereen vrij toegankelijk om er te wandelen, van groen en van rust te genieten, te sporten of te picknicken. Ze worden onderhouden met belastinggeld van inwoners.  Met zo ongeveer iedere dag een evenement in één van onze parken of op één van onze pleinen, en dat al jaren, willen wij bewoners van Amsterdam een rustiger 2019 waarin de openbare ruimte weer wordt teruggegeven aan de burger” aldus Mokum Reclaimed.

En in Utrecht?

We zien het in Utrecht ook steeds vaker: commerciële evenementen die beslag leggen op de openbare ruimte. Het Bockbierfestival op het Domplein. De Home Made Market, waar kraampjes te huur zijn voor woekerbedragen, terwijl de organisator het Vredenburg of Domplein voor een schijntje in gebruik krijgt. Foodtruckfestivals in parken. Ondertussen hebben omwonenden de overlast en kunnen bezoekers niet genieten van de pleinen of parken die ze graag hadden willen bezoeken.

Daarom houden wij het verloop van “Mokum Reclaimed” goed in de gaten. Wij wensen hen veel succes!

Overlast? Melden!

En hier nogmaals bestaande informatie voor het geval je overlast van evenementen hebt:

  • Overlast kun je melden bij de organisator of melden bij de gemeente.
  • Mocht de gemeente niet goed reageren, dan kun je dat doorgeven bij het Meldpunt Festivaloverlast van de Partij van de Dieren Utrecht.
  • Als je aan een plein of park woont dat bestemd is voor evenementen, meld je dan bij de gemeente om mee te praten over de lokatieprofielen. In de binnenstad zijn dat het Domplein, het Lepelenburg en het Lucasbolwerk.

Een gedachte over “Mokum Reclaimed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s