Overlast bij evenementen?

Bok1
Het monumentale Domplein was tijdens Lentebock 2018 even wat minder monumentaal dan normaal. Hopelijk zijn er dat weekeinde geen mensen speciaal voor het Domplein naar Utrecht gekomen!

Afgelopen zaterdag (28-7) was het “Verknipt” festival in Strijkviertel. Dat ligt aan de andere kant van de A2, maar in de Binnenstad was het geluid goed te horen, en dus waarschijnlijk nog veel verder! Er waren behoorlijk wat klachten over op Twitter.
Schrijver dezes, wonende in het “Universiteitskwartier”, heeft het goed gehoord maar er eigenlijk weinig overlast van ondervonden. Misschien omdat er niet alleen bassen waren, maar ook wat van de muziek hoorbaar was.

Ja, het openluchtfestivalseizoen is weer in volle gang. Het is in de stad die volgens de gemeente “al jaren in de top-3 van evenementensteden staat” natuurlijk altijd festivalseizoen, maar veel festivals vinden binnen plaats en die zorgen voor minder overlast.

Meldpunt Festivaloverlast

Mocht je nu overlast ondervinden van een openluchtfestival, en de gemeente neemt geen adequate actie, dan kun je deze zomer terecht bij een meldpunt van de Partij van de Dieren. De precieze stappen vind je hier. Doen, want anders gebeurt er nooit wat!

Bemoei je er mee!

Een lid van de Actiegroep is betrokken geweest bij het Lentebockfestival, een berucht bierdrinkgebeuren dat al heel wat overlast heeft veroorzaakt in het verleden. Er is gesproken met de organisator en de gemeente, er is een voorschouw en een naschouw gedaan. Een aantal opvallende zaken:

  • Tijdens de voorschouw bleek dat de uiteindelijk opstelling anders was dan op de tekening die bij de vergunningsaanvraag was aangeleverd. Dat was met niemand besproken, ook de gemeente was niet op de hoogte. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar het geeft aan dat een vergunningsaanvraag ook niet heilig is, en dat je daar dus niet blind op kan varen.
  • Het was de organisator niet duidelijk dat hij verantwoordelijk was voor de veiligheid en orde in de omgeving. De organisator dacht dat dat bij de gemeente of de politie lag.
    Er stonden later wel borden met huisregels, dus hij heeft dat wel in de oren geknoopt. Er waren overigens ook veel plaskruizen, een lelijk gezicht op het mooie Domplein, maar beter dan dat er tegen de gebouwen wordt geplast.
  • Bij de naschouw bleek dat het plein niet schoon was opgeleverd op de afgesproken tijd en dat het niet duidelijk was wie daarvoor verantwoordelijk was. Zeker voor een monumentaal plein als het Domplein is een snelle schoonmaak natuurlijk zeer belangrijk!
BokHuisregelement
Huisregelement Lentebock 2018, Domplein
Bok plaskruizen
Plaskruizen Lentebock 2018, Domplein. Er was ook een toiletwagen overigens.

We moeten dus constateren dat er dus wel wat onduidelijkheid en onwetendheid is op dit gebied. Hoe tijdrovend ook, willen we toch iedereen aanraden om goed voor zichzelf te zorgen.

  • Ga met de organisator praten, liefst samen met gemeente en omwonenden
  • Bespreek alles wat JIJ belangrijk vindt, en leg zoveel mogelijk vast
  • Spreek een voorschouw af
  • Spreek af wanneer het terrein schoon wordt opgeleverd
  • Noteer telefoonnummers van de betrokkenen

Er is een gemeentepagina voor de bewoners aangaande evenementen. En de organisator heeft ook verantwoordelijkheden.

En volgens ons kun je nog steeds meeedoen met het meepraten over de locatieprofielen.

De Actiegroep Binnenstad gaat momenteel na welke gaten er nog zijn en op welke manier wij kunnen helpen om festivals goed te laten verlopen.  We houden je op de hoogte!

Fotoos: Ellen van Aken

Een gedachte over “Overlast bij evenementen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s