Waar ga je wonen in de binnenstad?

bastaard2.jpg

Je weet heel goed waar je gaat wonen

Lang geleden woonde ik op het Jansveld. Een kennis nodigde me uit om haar woning op de 2e etage te delen….boven Theatercafé De Bastaard. Ik moest er even over denken maar het was een grote verbetering in lokatie en ruimte ten opzichte van mijn toenmalige situatie, dus ik heb het gedaan.

Het trappenhuis rook naar de vertrouwde mix van verschraald bier, oude sigarettenrook (dit was vóór het rookverbod) en boenwas, die kenmerkend was voor kroegen. Dus als je daar je was te drogen hing, had je die lucht ook in je was.

En op zomeravonden, na sluitingstijd, bleven er nog wel eens mensen luid pratend hangen op straat. Dat was wel eens vervelend, want ik moest de volgende dag altijd weer op tijd naar mijn werk, maar het kwam sporadisch voor. Roken deed je toen nog binnen. Dat werd later anders!

Overlast van muziek of zo heb ik nooit gehad. Misschien hadden ze hun isolatie goed voor elkaar of gaf de 1e etage extra isolatie, wie weet het.

Kortom, ik heb nauwelijks overlast gehad. En steeds dacht ik:

  • je bent bewust boven een kroeg gaan wonen
  • dit is tijdelijk, want ik was op zoek naar iets helemaal voor mezelf.

Je vindt een beetje reuring wel gezellig

Er zijn ook mensen die bewust aan een plein of drukke straat gaan wonen omdat ze wel wat reuring willen. Een markt, af en toe een evenement, een mooi monument met veel bezoekers uit alle landen, iets leuks waar je vanuit je woning naar kunt kijken zonder je ooit te vervelen. Zoals de Ganzenmarkt of het Domplein.

Maar wat als dat gezellige pleintje ineens een festivalterrein wordt, en er ineens elke weekend versterkte muziek gedraaid en/of veel drank geschonken wordt, en er tot diep in de nacht herrie is? Vechtpartijen? Gebroken glas? Volgeplaste brievenbussen of ondergekotste portieken? En de vrachtwagens met eten, drinken en apparatuur de hele dag door je straat rijden of onder je raam staan te ronken? En de electriciteitsaggregaten de hele nacht doordraaien?

En wat als de projectontwikkelaar aangeeft dat er “lichte horeca” (D2) in het complex komt, waarin je graag een appartement wilt kopen? “Een ijssalon, mevrouw, of een koffietentje. Gezellig toch?” Ja, dat is wel gezellig.
Minder gezellig is het als er ineens toch een vergunning voor een restaurant (D1) wordt afgegeven. Met een uitbater die het echt niet kan schelen wat de bovenburen vinden.

Dit kan je overigens ook gebeuren als je boven een winkel woont. Het kan zomaar zijn dat er al lang een horecavergunning op dat pand rust en dat de huur voor de winkel zodanig wordt verhoogd dat de winkelier er uitgepest wordt omdat de huur alleen met horeca op te brengen is.

Je wilt een rustige plek

Sommige mensen willen graag dicht bij winkels, cultuur en horeca wonen en kiezen zorgvuldig een rustige plek uit waar zij dat alles hebben zonder direct middenin de drukte te wonen. Die plekken zijn er ook in de binnenstad; de gemeente heeft een kaart met stille gebieden.

Maar dan wordt die kerk verkocht en komt er een hotel in. Of die gevangenis wordt opgeheven en er komt een cateringbedrijf in dat evenementen organiseert. Of er zijn ineens wel heel veel feestjes in dat museum met veel catering en luide muziek tot ver in de avond, met overal geparkeerde auto’s op plekken waar dat helemaal niet mag.

Ineens rijden vrachtwagens van DeliXL, Sligro, Hanos, Driessen, Party Rental en de Lindeboom af en aan door het middeleeuwse stratenpatroon van je buurt, en wordt er minstens 4 keer per week afval opgehaald met een luidruchtige vrachtwagen – want papier/karton, glas, vet en restafval moeten gescheiden worden ingezameld.

Je moet niet zeuren!

…Zeggen veel mensen dan. “Je bent zelf in de stad gaan wonen”. Inderdaad, toen ik boven de Bastaard ging wonen wist ik waar ik aan begon. Maar ook toen had ik recht op een prettige woonomgeving. Een horeca-eigenaar mag geen overlast veroorzaken in de omgeving.

Voor de andere situaties geldt dat de bewoners niet gekozen hebben voor een omgeving met herrie en overlast. Iedereen mag van de stad te genieten, zeker niet alleen de mensen die de stad “consumeren” voor hun plezier. Het duidelijk en bespreekbaar maken van overlast en proberen daar wat aan te doen, zodat iedereen met plezier in de stad kan wonen, werken, winkelen EN uitgaan, is de missie van Actiegroep Binnenstad030!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s