Blurring

alcohol-beer-beverage-1128975

We schreven er al eerder over: men ziet het toelaten van het schenken van alcohol in winkels als enige redmiddel van de middenstand.

Dat is wel interessant aangezien recent onderzoek heeft uitgewezen dat alcohol minder onschuldig is dan we hopen en dat 1 glas per dag eigenlijk al te veel is.

Wat vindt de VVD?

Op 6 juni 2018 heeft VVD-er Erik Ziengs een wetsvoorstel ingediend om de Drank- en Horecawet te wijzigen. “Want het is heel normaal om een proseccotje te schenken in een schoenenwinkel en het is raar dat dat verboden is”.  Memorie van toelichting.

Wat vindt de GGZ?

De GGZ denkt echter heel anders over deze materie. 

Alcoholgebruik is namelijk een van de belangrijkste gezondheidsproblemen in ons land en het is daarom belangrijk om het alcoholgebruik verder terug te dringen.
Dat doet men vooral door het aantal verkooppunten te verminderen, zodat alcohol minder “normaal” wordt. Daardoor worden ontvankelijke jongeren en alcoholverslaafden minder snel in de verleiding gebracht om een biertje of wat anders te kopen en drinken.
Door deze blurring wordt het aantal verkooppunten juist vergroot, en wordt alcohol ineens als een “normale” begeleiding gezien van het kopen van een paar schoenen of het knippen van je haar.

Wat vindt Trouw?

Ook Trouw heeft zijn bedenkingen over de wenselijkheid van dit alles. Niet zozeer vanuit een alcoholisme-perspectief maar vanwege de verwachte “gezelligheid” in winkels:

Blurring
Uit Trouw van maandag 11 juni 2018.

 

En ook columniste Wilma van Meteren heeft haar twijfels.

Wat vindt de gemeente?

In het Horecakader staat dat het verkopen van alcoholische dranken verboden is bij winkels met ondersteunende horeca.

De gemeente heeft het ook regelmatig over “Healthy Urban Living”. Wat daarmee precies bedoeld wordt is ons niet helemaal duidelijk, maar is iets met “gezond”. Passen meer verkooppunten van alcohol daarbij?

En daarop voortbordurend, past een Bockbierfestival eigenlijk nog wel in deze tijd en op deze plaats?

Wat vinden wij?

Actiegroep Binnenstad030 is niet tegen alcohol, en ook niet tegen horeca overigens, maar wel tegen de overlast die (overmatig) alcoholgebruik in de binnenstad met zich meebrengt voor andere gebruikers van de binnenstad. Hoe makkelijker het is om alcohol te krijgen, hoe meer overlast, denken we.

Persoonlijk denken wij dat leuke unieke winkels met een goed product en goede service helemaal geen alcohol nodig hebben, maar ja, wij zijn natuurlijk slechts een klant van die winkels – wat weten wij nu helemaal van winkelen?

Photo by rawpixel.com from Pexels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s