24 mei Tegenlicht in de Bieb – kom je ook?

Mona_lisa_crowd

Op donderdagavond 24 mei zijn wij te gast in de Centrale Bibliotheek bij een van de VPRO Tegenlicht meetups. Thema is “Reizen is het nieuwe roken”, over de groei van het toerisme en het effect dat dat heeft op mooie plekken in de wereld – zowel natuur- als stedeschoon.

Amsterdam, Venetië en Barcelona zijn de afschrikwekkende voorbeelden van waar het uit de hand is gelopen en sprake is van “overtoerisme”. Daar is de stad nauwelijks nog leefbaar voor echte bewoners omdat het wonen er te duur is omdat huizen worden opgekocht en opgesplitst voor de lucratieve toeristenverhuur, het te druk is met alle geluids- en rommeloverlast van dien en de winkels bijna alleen maar toeristenspullen verkopen.
We hopen dat het in Utrecht “gewoon gezellig druk” kan blijven met toeristen. We weten uit eigen enquêtes onder toeristen dat die juist erg genieten van de gevarieerdheid van de stad – drukke winkelstraten worden afgewisseld met middeleeuwse stille plekjes. Die stille plekjes zijn een bijzonderheid – laten we die vooral zo houden!

Volgens burgemeester Jan van Zanen gaat het zo’n vaart niet lopen. “Ik heb me vanaf het begin verzet tegen een ‘Volendamnisering’ van onze  stad. Dat gaat hier ook niet gebeuren. Wij hebben een heel ander aanbod.” (Binnenstadskrant)  Wij zullen het zien.

Een aardig overzicht van maatregelen die populaire toeristengebieden hebben genomen vind je in dit overzicht.

Op 24 mei om 19.00 uur wordt eerst de documentaire vertoond en daarna is er een gesprek met gasten (waaronder iemand van Actiegroep Binnenstad030) en publiek. Wil je er bij zijn, dan vind je hier meer informatie en kun je je aanmelden.

Foto van een druk Louvre van Pueri Jason Scott.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s