Het gevelbankje

Wij hebben inmiddels een aantal malen vragen gekregen over “hoe het nu zit met de horeca in de binnenstad”. Wat er nu wel en niet is afgesproken is niet iedereen helemaal duidelijk. Ook wij moeten het Horecakader soms nog eens goed doorspitten op wat er nu precies staat en hoe het precies is geformuleerd.

En omdat het elke keer doorzoeken van 58 pagina’s PDF niet echt handig is, gaan we de komende tijd een aantal punten belichten in “hapklare brokken”.

Om te beginnen: gevelbankjes.

Wat staat er in het Horecakader? (blz. 14 en 15)

“Voldoende levendigheid, gastvrijheid en bezoekerscomfort zijn belangrijke voorwaarden voor een aantrekkelijke winkelstraat. Zeker in een tijd waarin winkelen steeds meer beleven wordt in plaats van alleen een product kopen.

Ondersteunende horeca

Om de aantrekkelijkheid en gastvrijheid van een winkelstraat te bevorderen, kunnen winkeliers bij ondersteunende horeca (dat is dus horeca in een winkel – redactie) het winkelend publiek een zitplaats aanbieden in de vorm van een gevelbankje.
Een dergelijk bankje mag maximaal 0,6 meter uitsteken van de eigen gevel en maximaal 4 meter breed zijn. Inclusief de benodigde beenruimte is de diepte van een gevelbankje dan maximaal 1 meter. Een gevelbankje mag alleen worden geplaatst indien de vrije doorgang minimaal 1,5 meter bedraagt, zodat er voldoende loopruimte overblijft voor passanten.
Om te voorkomen dat gevelzitjes verworden tot plekken van hinder, moeten de gevelzitjes na winkelsluiting worden opgeklapt of binnengezet.

Naast het vergroten van de levendigheid in de (winkel)straat, bieden de gevelbankjes ook rustplekken voor de bezoekers en vergroten ze de sociale controle en veiligheid op straat. De gevelbankjes zijn dan ook publiek toegankelijk en dus niet uitsluitend beschikbaar voor de klant van de winkel. Actieve bediening is niet toegestaan. Gezien het publieke karakter van een gevelbankje en het feit dat deze niet alleen voor klanten is, wordt deze niet als terras beschouwd. Er hoeft dus ook geen exploitatievergunning voor worden aangevraagd. Op een gevelbankje mag – net als bij ondersteunende horeca – geen reclame worden gemaakt.

Horeca

Ook horecabedrijven mogen een gevelbankje plaatsen. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden en verplichtingen.

Afhaalzaken

Vanwege de kans op overlast zoals afval, zijn gevelbankjes bij afhaalzaken niet toegestaan. ”

Wat betekent dit?

Je kunt met je ijsje, koffie of kapsalon dus gewoon op elk gevelbankje gaan zitten, want ze zijn publiek toegankelijk. Of de eigenaar van het bankje voor de koffietent zich er voortdurend van bewust is dat men met een koffie van de concurrent op zijn bankje mag komen zitten, zal de tijd leren 🙂

Bepaalde bankjes zullen heel populair worden. Daar zullen mensen zich gaan verdringen omdat ze daar lekker in het zonnetje of op een heel leuk punt zitten. Zou er een “leuke bankjes top 10” komen waar mensen voor in de rij staan? Of misschien zelfs om gaan vechten? 🙂

De waarde van “geen gevelbankjes voor een afhaalzaak” is niet echt duidelijk. Dan loop je toch met je frietje naar een ander bankje? Is het niet handiger om juist wel bankjes toe te staan EN een grote afvalbak te verplichten om te voorkomen dat men al knoeiend gaat rondlopen en dan op het bankje naar keuze geen afvalbak vindt? En de eigenaar van het bankje met de rommel opzadelt?
Het zou ons niet verbazen als sommige afhaalrestaurants vergeten dat zij geen bankje mogen hebben als ze zien dat hun buren er wel een hebben…

Het aantal objecten op het trottoir zal toenemen. Op sommige plekken is dat natuurlijk helemaal geen issue, maar we kunnen ons ook voorstellen dat op bepaalde plekken de 1.50 m doorloopruimte op het trottoir niet gehaald wordt.

Ook zijn etalages minder zichtbaar en toegankelijk als er mensen voor zitten.

Een en ander is sterk afhankelijk van de hoeveelheid winkels die een vergunning gaat aanvragen voor ondersteunende horeca. Op dit moment zijn de eerste twee vergunningen al aangevraagd (waarvan overigens maar één met gevelbankjes).

We zijn benieuwd hoe zich dit gaat ontwikkelen!

En winkels dan?

Voor dit stukje zochten we een foto van een gevelbankje. Op de Twijnstraat en Oudegracht staan er al heel veel, voor horeca, afhaalzaken en winkels, kijk maar bovenaan dit artikel. We hebben de gemeente gevraagd of gevelbankjes bij winkels (zonder ondersteunende horeca) dezelfde regels kennen.
Nee. Bij andere winkels mogen uitsluitend uitstallingen worden geplaatst maar een bankje mag ook een uitstalling zijn. Zolang als meubilair er staat, dus geen zitgelegenheid maar bijvoorbeeld voor de sier of met plantenbakken erop oid.
Dat vinden we nogal verwarrend; je kunt van een bewoner en al helemaal niet van een toerist verwachten dat die het onderscheid kent.

Daarnaast hebben we gevraagd wat er gedaan wordt bij overtredingen. Wij vinden de bankjes leuk maar als er afspraken zijn moeten ze ook nageleefd worden en ook op gehandhaafd, vind je niet?
De gemeente controleert en handhaaft op de regels. De eerste keer krijgt men een waarschuwing, de tweede keer kan er een last onder dwangsom worden opgelegd.
Dat zullen we nog wel eens zien, want zoveel handhaving is er niet en we kunnen ons voorstellen dat andere zaken meer prioriteit krijgen.

Meldingen?

Zie je een bankje dat niet aan de regels voldoet of waar een hoop afval omheen ligt?
In een eerdere blog hebben we aangegeven hoe en waar je kunt melden. Dit kan in het geval van gevelbankjes onder de categorie “bouwen en wonen”.

Foto’s: Jeanne Bogers

Een gedachte over “Het gevelbankje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s