Portret van een binnenstadsbewoner – 6

Portret7

“Wonen in de binnenstad betekent niet vanzelf wonen tussen horeca”

Aldus WS die sinds januari 2015 in de binnenstad woont. Hij woont in het gebied rondom de Dom, aanvankelijk een stil gebied in de binnenstad. Nu is er elke dag drukte. Veel meer uitgaand publiek, aan- en afvoerlawaai door leveranciers, geluid in en om het huis.

‘Een gewoon leven is vrijwel niet meer mogelijk’, stelt hij. En, ‘het is niet voor niets dat vrijwel geen enkele horecaondernemer zelf boven zijn eigen zaak woont’. ‘Je moet in een binnenstad kunnen leven, een binnenstad waar ook cafés zijn, maar wat een buurt is, waar mensen met elkaar wonen en waar winkels zijn zoals een slager, een bakker, een kruidenier’, zo stelt hij. Niet zoals nu, met het ene café naast het andere. Wat een teveel aan overlast oplevert. Te veel fietsen, te veel friteslucht, te veel rokers, te veel plas en poep op de straat.

WS heeft daar al eens met de wethouder over gesproken, maar daar vond hij weinig begrip. WS stelt dat er te weinig oor is voor maatregelen tegen de overlast, zoals handhaving of bijvoorbeeld het plaatsten van decibelmeters om de geluidsoverlast te meten. Horecaondernemers die worden aangesproken op teveel herrie van vertrekkende gasten hoeven zich niet aangesproken te voelen, want als ze de deur uit zijn, wiens gasten zijn het dan nog? De gemeente kijkt daar niet naar.

WS vindt het van belang dat Utrecht niet het volgende openluchtmuseum à la Venetië of Amsterdam wordt. Een bewoonbare binnenstad met gewone mensen en gewone winkels: dat moet Utrecht zijn.

In de serie “Portretten” laten we bewoners aan het woord. Met al hun overwegingen, hun meningen en gevoelens,  om de nuances te laten zien van het wonen in de binnenstad. Deze portretten zijn gemaakt op basis van de resultaten van onze enquête.

Foto: Dolf Lammers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s