Portret van een binnenstadsbewoner – 1

Portret1

‘Overlast is sluipenderwijs steeds groter gegroeid in de afgelopen jaren’

H woont in een druk deel van de binnenstad. Hij weet nog hoe het 15 jaar geleden was, veel en veel rustiger,  met enkele restaurants zonder terrasvoorziening. Vooral het rookverbod dat is ingesteld in 2008, maakt dat de overlast erg is toegenomen. Daarnaast is er in de directe omgeving een door de gemeente aangemerkte “sociaal culturele instelling”, waarvan de hoofdactiviteit feitelijk veranderd is naar zware horeca. Met als gevolg veel overlast, wat ten koste gaat van de nachtrust van bewoners. Hij zou blij zijn als de terrassen vanaf 24.00 uur gesloten zouden worden, maar helaas schiet het huidige terrassenreglement tekort in standaard maatwerk-oplossingen.

H is reeds geruime tijd in overleg met een aantal ambtenaren om te komen tot een acceptabele oplossing. Dat doet hij mede namens een aantal andere buurtbewoners. Die oplossing is nog niet in zicht. Hij heeft gemerkt dat de politie vaak van goede wil is, maar zeer beperkt in capaciteit. Dat geldt ook voor de BOA’s. In de avond en nacht zijn er twee BOA koppels die met elkaar in de hele binnenstad én Lombok moeten opereren. Van de BOA’s moet overigens niet veel verwacht worden omdat zij geen bevoegdheden hebben om daadwerkelijk op te kunnen treden tegen overlastgevers.

Het huidige, maar ook het voorgenomen horecabeleid speelt niet in op de ontwikkelingen in de afgelopen jaren. Het biedt ook geen handvat tot handhaving. ‘Als het om de overlast van verkeerd geplaatste fietsen gaat geeft de gemeente dat ook volmondig toe’, aldus H. Ook voor wat betreft herrie op straat wordt niet gehandhaafd. Na 23.00 uur is het wenselijk om te kunnen slapen, nachtrust is nodig voor een goede gezondheid. Daar wordt buiten het singelgebied (bijv. bij café Klein Berlijn op Rotsoord) actief op gehandhaafd. Het kan dus wel! De gemeente kan bovendien ontheffing geven voor inpandige rookruimten.

H geeft het voorbeeld van een naburige snackbar-ondernemer die wel van goede wil is maar geen zeggenschap meer heeft als klanten het pand verlaten hebben en daar overlast geven tot soms in de vroege ochtend. Zijn grootste bezwaar is dat de gemeente niet proactief maar ‘altijd reactief reageert’ en niet meedenkt samen met de bewoners in de wijk. ‘De gemeente kijkt wel naar andere steden en andere landen’ stelt hij, ‘maar ze geeft er geen blijk van goede voorbeelden over te willen nemen’.

In de serie “Portretten” laten we bewoners aan het woord. Met al hun overwegingen, hun meningen en gevoelens,  om de nuances te laten zien van het wonen in de binnenstad. Deze portretten zijn gemaakt op basis van de resultaten van onze enquête.

Foto van Keerati bij FreeDigitalPhotos.net

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s