De enquête – hoe het zo gekomen is

Parade

Foto: Jan Knoop

De Actiegroep Binnenstad030 houdt van feiten. Meningen ook wel natuurlijk! Maar in deze tijden van ‘alternative facts’ lijkt het ons goed om eens kritisch naar het fenomeen Horeca te kijken.

Horeca

Helaas zijn harde feiten over de Horeca nauwelijks online te vinden. Zoals de simpele vragen:

 • Hoeveel horeca-zaken telt de gemeente Utrecht in zijn geheel en hoeveel zijn daarvan in de ‘klassieke’ binnenstad (= tussen de singels) te vinden?
 • In welke categorie vallen deze?
 • Hoeveel zaken hebben officieel geen exploitatievergunning nodig maar vallen gezien hun aard en mogelijke ‘hinder’ wel onder ‘horeca’?
 • Een kaart van Utrecht waarop de situatie 2012 en de jaarlijkse groei van de exploitatievergunningen te zien is.

Mocht je deze feiten wel weten te achterhalen, heel graag!

Enquete Wijkraad Binnenstad, 2013

Daarom hebben we ons maar op de bewoners van de binnenstad geconcentreerd.
Het idee is en was om de ‘lasten’ van de binnenstadbewoner in kaart te brengen.
Dat idee is niet nieuw. Vijf jaar geleden is in opdracht van de Wijkraad Binnenstad door de afdeling Onderzoek van de gemeente een enquête verspreid via de Binnenstadskrant (verspreidingsgebied: ‘klassieke’ binnenstad + Hoog Catharijne + Hoog Boulandt/Bleekstraat). De resultaten daarvan kun je hier vinden. Toen was de meerderheid van de respondenten van mening dat er (meer dan) genoeg horeca in de binnenstad aanwezig is. Het rapport is de moeite waard om te lezen. De resultaten beslaan 8 pagina’s…. dat is wel te doen, toch? Daarna volgen 25 pagina’s met opmerkingen die nog onverkort van kracht zijn.

Volksgezondheidsmonitor

Logischerwijze vullen alleen mensen die last hebben zo’n enquête in. Dat effect treedt niet op bij onderzoeken die de gemeente zelf houdt over allerhande onderwerpen. Via de Volksgezondheidsmonitor zijn open data beschikbaar, waarin goed te zien is waarin de Binnenstad afwijkt van het gemiddelde van de stad. Ik noem hieronder alleen de factoren waarin op het gebied van geluid en geur de binnenstad statistisch significant afwijkt.

In de binnenstad:

 • Heeft een lager percentage bewoners hinder/ernstige geluidshinder door wegverkeer > 50 km/uur: 8 (stad: 26 %)
 • Heeft een hoger percentage bewoners ernstige geluidshinder door wegverkeer < 50 km/uur: 12 (stad: 7 %)
 • Heeft een lager percentage bewoners geluidshinder door vliegtuigen of treinen: 2 en 5 (stad: 12 en 9 %)
 • Heeft een véél hoger percentage bewoners hinder/ernstige hinder door ‘overig geluid’: 33 (stad: 16 %). De binnenstad staat hier ook eenzaam aan top. Zuidwest staat op nummer 2 met 19%
 • Heeft een hoger percentage bewoners hinder/ernstige geurhinder van restaurants en  snackbars: 18 (stad: 7 %).

“Overig geluid”?

En toen werden wij wel nieuwsgierig naar dat ‘overig geluid’. Want een herhaling van de onderzoeken die er al zijn heeft geen nut. Dus hebben we als bewoners zelf een enquête gemaakt. Met maar liefst 23 ‘hinderpunten’.
De enquête is verspreid onder personen die in het voorjaar van 2017 naar een bijeenkomst zijn geweest, georganiseerd door de Wijkraad. Toen ging het over de uitgangspunten die aan deze horecanota ten grondslag liggen.
Daarnaast was er een link naar de enquête aangegeven in de tekst die we op petities.nl hebben geplaatst. Helaas was gedurende een behoorlijke tijd deze link niet correct……

Desondanks hebben 303 personen de enquête ingevuld:

 • 20 daarvan bleken niet in de ‘klassieke’ binnenstad te wonen
 • 13 daarvan wonen ‘aan de rand’ (dus bijvoorbeeld aan de singels, maar aan de overkant
 • 14 daarvan geven aan geen enkele overlast te ervaren

Dan houden we 256 respondenten over: naar ons idee voldoende voor een verkennende verdiepingsslag: we wilden namelijk graag weten hoe de ‘last’ ervaren wordt. Heb je wel horeca naast/onder je maar géén last? Of heb je last, maar vind je het wel te doen? Ervaar je de last als ‘vervelend’? Of vind je het juist heel erg vervelend?
Alle respondenten tezamen geven zo input op de vraag: wat zijn de ‘lasten’ van het wonen in de binnenstad? En welke overlast wordt als het meest vervelend ervaren?

Morgen meer…!

Auteur: Jeanne Bogers

2 gedachten over “De enquête – hoe het zo gekomen is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s