Moet elk park een pretpark worden?

Lepelenburg-1124x750
Lepelenburg, foto van DUIC, zie verder.

“Papa, mag ik in de grote zandbak spelen?”

“Nee schatje, dat is niet zo’n goed idee. Het is er heel vies want alle honden en katten uit de buurt gebruiken dat als toilet, en er hangen enge mannen rond.”

“Hoe komt dat dan, papa?”

“Een aantal jaren geleden, toen papa nog studeerde, was hij lid van Student en Starter, dat was een politieke partij, dat is een groepje mensen met dezelfde ideeën die mee wil praten over wat er in Utrecht gebeurt. En wij wilden allemaal heel graag dat we in de parken konden eten en drinken, want dat kon toen niet. Je moest toen of zelf wat meebrengen, of het park uit en ergens wat gaan eten of drinken. Maar als je dan terug kwam had je vaak geen plekje meer, want iedereen wilde met lekker weer natuurlijk in het gras zitten want niemand had een tuin. Ja, wij hebben dat nu wel in Leidse Rijn, maar in de stad heb je nooit zoveel groen. Dus iedereen wilde altijd met mooi weer naar een park, want dat was een soort tuin voor iedereen.

Nou, toen hebben we met Student en Starter gevraagd of er horeca in de parken kon komen, zodat we niet meer weg hoefden. Dat vond de gemeente goed en toen is dat gebeurd. Er kwamen foodtrucks en bakfietsbarren en toen ook deejays en het was elk weekend gezellig! Vooral hier, op het Lepelenburg.
Het werd er drukker en drukker en het gras ging kapot want er kwamen terrassen op te staan en men ging er dansen, en dat verdroeg het gras niet.
Er lag altijd heel erg veel afval, en daar kwamen veel ratten op af.
De bomen gingen langzaam dood omdat de grond werd aangedrukt.
Omdat er te weinig toiletten waren plaste iedereen in de struiken en daar hielden de struiken niet van. Toen konden er allerlei dieren niet meer wonen, want die woonden in het gras en in de bomen en struiken, en sommigen konden niet tegen de trillingen van de muziek. Andere dieren werden doodgetrapt door de bezoekers.
Alle mensen die er omheen woonden gingen ook weg en niemand wilde daar meer wonen, want het was altijd druk en lawaaiig en het rook naar barbecue en eten en dat vonden de mensen die er woonden, niet leuk. En als je er woonde keek je op een kaal veldje.

Dus op een gegeven moment woonde er niemand meer, en toen kwamen er veel foute mensen die stiekem in de huizen gingen wonen, want ze hadden zelf geen huis en ze moesten toch ergens slapen. Maar toen vonden de bezoekers van het park het ook niet meer zo leuk want het werd er een beetje eng. En het werd steeds meer een zandbak. Maar gelukkig kwam ik mama tegen en toen gingen we lekker in Leidse Rijn wonen en toen kwamen je broertje en jij. En nu zitten we lekker in de tuin als het mooi weer is, dus we hoeven niet meer naar het park in de stad!”

“Dus, papa, heb jij eigenlijk die zandbak gemaakt?”

“Ja lieverd, een beetje wel. Papa vind dat wel erg jammer maar ja, hij wilde toen zo graag veel feesten en hij dacht niet zo na over de toekomst”.

Dat doet Actiegroep Binnenstad 030 dus wel, nadenken over nu en over de toekomst. En wij vinden dat idee van Student en Starter niet zo’n fijn plan. Een park is voor groen en rust, dat heb je ook nodig in een stad. Een park is vooral ook bedoeld voor iedereen, niet alleen voor Studenten en Starters, die de stad als gebruiksartikel zien, alleen voor hun plezier. De kinderen en kleinkinderen van de Studenten en Starters willen hier toch ook moeten kunnen spelen en rondhangen?
En als we de reacties op het artikel van DUIC eens lezen, zien we dat er meer mensen niet blij mee zijn. Hoe kan het dat de gemeente deze motie ooit heeft goedgekeurd? En veel parken zijn nota bene monumentaal!

We hebben trouwens het plaatje van het park gebruikt uit het artikel, omdat dat heel goed weergeeft hoe een park wordt gebruikt: een beetje zitten met je vrienden, een balletje trappen, boekje lezen, zonnebaden. Gewoon even rustig genieten in het groen. (Hoewel het gras wel ietsje groener mag)

2 gedachten over “Moet elk park een pretpark worden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s