Papier & praktijk

Ik heb de gemeentelijke concept-nota Ontwikkelingskader Horeca Utrecht 2017 doorgespit. Alles bij elkaar heb ik nu meer dan vijftig (!) kritiekpunten / vragen. Dat vind ik zelf ook wel héél erg veel. Daarom denk ik dat het niet zo veel zin heeft om deze allemaal richting de gemeente te spuien. Los van de inhoud is het gewoonweg een slechte nota, vol met slordigheden en wat cijfers betreft, verkeerde conclusies. Als ik leidinggevende was zou ik de gehele nota naar de prullenbak verwijzen met het motto: ‘uithuilen en opnieuw beginnen’.

Het allerergste vind ik nog wel hoofdstuk 5. Ruimtelijk Toetsingskader. Dat gaat in op het proces als er een aanvraag voor een nieuwe horecazaak (waar eerst geen horeca zat) op het bordje van de gemeente ligt. Het staat allemaal héél mooi beschreven, maar mijn ervaringen van de afgelopen jaren zijn als volgt:

  1. Een omgevingsvergunning wordt niet met beperkende voorwaarden verleend, tenzij de aanvrager (lees: de eigenaar van het pand waar horeca in komt) dat ZELF aangeeft te willen (denk bijvoorbeeld aan sluitingstijden).
  2. Hoewel problemen tevoren op 100 % zeker te voorspellen zijn, doet de gemeente niet aan preventie. Alleen als er heel veel klachten zijn, wordt er schoorvoetend maatwerk geleverd, want dit maakt het toezicht te lastig en te kostbaar.
  3. De gemeentelijke ambtenaren interpreteren de milieuwetgeving op geheel eigen wijze. Raadsleden willen de landelijke normen oprekken (lees: heel NL moet zich aan die normen houden behalve de gemeente Utrecht).
  4. En als je pech hebt komt ‘jouw geval’ in de lokale digitale krant en zijn er naast genuanceerde reacties ook kwalificaties als NIMBY of gratis adviezen ‘verhuis naar ……’. Als je geschoren wordt moet je stil blijven zitten, maar leuk is anders…

Papier is geduldig, de praktijk zal het leren. Vooralsnog ben ik blij dat ik een goede rechtsbijstandverzekering heb.


2 gedachten over “Papier & praktijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s