Groen = Gevaar!

 

Oudegracht-Twijnstraat
Horecakader voor Oudegracht/Twijnstraat e.o.

Kijk uit! Groen!

 

In het geval van het concept-Ontwikkelingskader Horeca is dat inderdaad het geval. Bij het rapport zitten kaarten van de binnenstad met kleuren.

De groene lijnen geven aan dat er in die betreffende straten nieuwe horeca-vestigingen mogen komen. Er zijn ook rode lijnen: die geven aan in welke straten er in de horecanota 2012 nieuwe zaken bij konden komen, maar daar worden ze nu, vijf jaar later, niet meer toegestaan. En er zijn ook blauwe lijnen: dit zijn de straten die al in 2012 als ontwikkellocatie waren aangewezen.

Voor ondernemers met horecaplannen staat het licht op groen in de nieuwe gebieden. Voor de bewoners in die buurt zou ik zeggen: “Pas op, kijk uit, jullie staan op heftig knipperend oranje!”

En wel hierom: als het huurcontract van een winkel verloopt, kan de huurbaas besluiten het aan een horeca-ondernemer te gaan verhuren. Als het bestemmingsplan geen horeca toestaat, moet de verhuurder een omgevingsvergunning aanvragen. B&W is door de gemeenteraad gemachtigd om daarover te beslissen.
Op zo’n vergunning kun je een zienswijze indienen met wat voor bezwaren dan ook. B&W zal de vergunning verlenen. Als onderbouwing gebruiken ze de groene lijn in deze nota. De jurist die jij er op dat moment bijhaalt (‘dat gaat zo maar niet, ik ga hogerop!’) zal uitleggen dat je in beroep kunt gaan bij de Rechtbank Midden-Nederland. Maar dat je kansen heel klein zijn omdat de gemeente in haar beleid heeft vastgesteld dat er in deze straat horeca mag komen.

Jammer dan!

Daarom snap ik niet zo goed waarom de spandoeken nog niet buiten hangen op bij voorbeeld het zuidelijk deel van de Oudegracht. Op één blok na is de gehele oostelijke kant nu aangewezen als ‘nieuwe ontwikkellocatie’ (in totaal 63 panden). Zie het plaatjes bovenaan.

Dus ken je mensen die aan dit deel van de Oudegracht een winkel hebben of er wonen, geef ze dan de tip om nog snel een zienswijze in te dienen bij de gemeente en/of onderteken onze petitie om van je te laten horen!

 

 

Een gedachte over “Groen = Gevaar!

  1. Beste actiegroep Binnenstad030,

    Voor mijn studie op de Hogeschool Utrecht schrijf ik een artikel over de petitie tegen het nieuwe horecaplan voor de Utrechtse binnenstad. Is het goed als ik u hier vandaag kort een paar vragen over stel? Ik ben te bereiken op eef_arjen@hotmail.com. Ik hoor het graag!

    met vriendelijke groet,
    Eef de Groot

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s