Koffie bij de kapper – of straks ook een wijntje?

CoffeeIn het Horecakader staat, op pagina 13 onder het kopje “Detailhandel met additionele horeca”: “Belangrijk is te vermelden dat de Drank en Horecawet detailhandel met alcohol uitsluit”. Overigens staat dit stukje tekst achter een ander punt, dus het is onduidelijk of dit alleen geldt voor winkels groter dan 1000 m2 of voor alle winkels.

Echter, de Volkskrant meldt dat “Gezondheidsorganisaties en verslavingsexperts zich ernstig zorgen maken over de lobby van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om de Drank- en Horecawet te verruimen. De VNG pleit in Den Haag voor aanpassing van die wet, zodat gemeenten voortaan zelf kunnen beslissen welke winkels – buiten de horeca, slijterijen en supermarkten – alcohol mogen verkopen en schenken. Denk aan een wijntje in de boekhandel, een glas champagne bij het uitzoeken van een bruidsjurk, of een biertje bij de kapper.”

Volgens een van de leden van de Actiegroep, die dit artikel met ons deelde:

“Als dit bewaarheid wordt verwacht ik dat de Gemeente hierbij (op termijn) aansluiting zal zoeken. Ik zie vooralsnog geen gemakkelijke juridisch uitweg om toepassing van landelijke regelgeving te bestrijden.
Omdat het hier een lobby-actie vanuit de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) betreft, kan ik me niet voorstellen dat de Gemeente bij het opstellen van de nieuwe notitie, de wijzigingsvoorstellen niet in het achterhoofd heeft gehad.”

Dus mocht u denken: “ach, de winkel naast me gaat kopjes koffie en thee schenken, niks mis mee”, dan wilt u misschien nog even opnieuw denken of dit op termijn wel zo’n goed idee is.

Mocht u een zienswijze willen indienen, dan kan dat tot 10 november. U kunt op internet zoeken naar algemene voorbeelden en wij zijn ook bezig met een voorbeeld. Mail ons op binnenstad030-at-gmail.com als u ons voorbeeld wilt ontvangen.

Overigens zijn wij niet tegen alcohol, wel tegen de overlast die overmatig alcoholgebruik met zich meebrengt. Daar hebben we helaas nu al regelmatig mee te maken in de binnenstad.

Foto van nalinratphi voor FreeDigitalPhotos.net

 

2 gedachten over “Koffie bij de kapper – of straks ook een wijntje?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s