The times they are a-changing

Ja, tijden veranderen. De jonge generatie stoomt op. En zo hoort het ook.

Wat ook opstoomt is Utrecht in de vaart der volkeren. Of liever: in de vaart van het vermarkten van het ‘concept’ Utrecht, de verborgen parel van Nederland. Utrecht, met een compacte binnenstad. Utrecht, waar je op straat Nederlands hoort in plaats van Engels. Utrecht, met Romeinse roots, een rijk, rooms verleden, unieke werfkelders en veel verstilde plekken.

Nou ja, verborgen, niet lang meer, als het aan de gemeente Utrecht en Centrum Management Utrecht (CMU) ligt. Méér toeristen, méér shoppen, méér horeca. De binnenstad zélf is het podium voor allerlei ‘culturele’ evenementen. En we groeien! Naar 410.000 inwoners in 2030!

Het probleem is alleen dat de binnenstad niet groeit. Hoewel….. volgens de gemeente ‘klapt de binnenstad naar het Zuiden uit’. Maar dat stukkie tot station Vaartsche Rijn is niet zó riant hoor, dat vangt die groei niet op.

Verdichten, ja, natuurlijk, we verdichten. Meer bewoners op minder oppervlakte, voormalige gezinswoningen worden in appartementen opgeknipt of mini-studio’s.
En wat doen alle jongelui en toeristen hier in de stad? Die gaan uit eten, laten eten bezorgen, gaan shoppen, koffie drinken en, last but not least, alcohol drinken. Allemaal niks mis mee (hoewel het Trimbosinstituut over dat laatste vast een andere mening is toegedaan).

En daarom moet er vrij baan gegeven worden aan de horeca! De gemeente Utrecht heeft pasgeleden het Ontwikkelingskader Horeca gepubliceerd en vrijgegeven voor ‘inspraak’. Er was ook een avond waarop Emiel Fonville (ambtenaar Economische Zaken bij de gemeente en tevens adviseur van CMU) deze plannen presenteerde. Sommige mensen vroegen naar de onderbouwing van dit Ontwikkelingskader. Of, op z’n Utregs gezeg: ‘waor hep ’t voor nodig?’ Groei! Economische ontwikkeling! Money makes the world go round!

Ik dacht: waar kén ik die woorden toch van? In de jaren 60 moest het ook allemaal groter en groter. Utrecht moest verbouwd om toegerust te zijn voor de toekomst. Met vrij baan voor de auto, want dat was dé manier om winkelend publiek te trekken. Zonder auto geen omzet! De gemeente plande allerlei wegen dwars door de binnenstad. De monumentale panden die op die strepen stonden, werden opgekocht door de gemeente. Werden niet onderhouden, want moesten toch gesloopt. Hele straten stonden te verkrotten. De binnenstad liep leeg.

Toen verrees er een gigantische grijze puist tegen de binnenstad aan: Hoog Catharijne. Er was protest. Er waren krakers die de lege monumenten kraakten en ze provisorisch oplapten, zodat ze in ieder geval wel overeind bleven staan. En er was gelukkig minister Marga Klompé die voorkwam dat alle singels en de rest van de binnenstad óók van vierbaanswegen werd voorzien à la snelwegbak Catharijnesingel.

Hoog Catharijne kwam er wel. De gemeente Utrecht zat in een wurggreep met de projectontwikkelaar. Nu, 45 jaar na dato, plukken we daar soms nog de wrange vruchten van: het is het toch wel mal dat mensen op Utrecht Centraal Station niet via een fietsbrug een ander perron kunnen bereiken.

Opnieuw zie ik dat deze stad snel verandert. In een richting waar ze in Amsterdam (maar er zijn meer voorbeelden: Barcelona, Brugge) spijt van hebben. Voor mij voelt dit Ontwikkelingskader Horeca als een soort kantelpunt: van wie is de binnenstad? Van alle Utrechters? Van alle toeristen? En mogen/kunnen er ook nog mensen in allerlei variaties wonen als de stad van de toeristen is? En komen die toeristen nog wel als we een soort look-a-like van Amsterdam worden?

Het punt is: ik hou al 45 jaar met hart en ziel van deze stad, van deze binnenstad. Het gaat me eigenlijk niet eens om de overlast. Maar om het gevoel dat de binnenstad ‘verkwanseld’ wordt, uitgeleverd aan onze oude god: omzet, winst, geld….. voor mij is het niet nodig. De vraag is voor wie dan wel……

Ik hoor het graag.

Een zeer bezorgde binnenstadbewoner.

Een gedachte over “The times they are a-changing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s