Hoe het zo gekomen is

Op 8 januari heeft de Wijkraad Binnenstad een bijeenkomst georganiseerd in de Lutherse Kerk voor bewoners van de Utrechtse binnenstad om hen voor te bereiden op het nieuwe Horecakader van de gemeente. Dat Horecakader geeft de horeca meer mogelijkheden en plaatsen om zich te vestigen, en het geeft winkels ook de gelegenheid om een horeca-hoekje te maken.

Veel bewoners van de binnenstad vinden dat er langzamerhand wel erg veel horeca in de binnenstad is, en dat de handhaving vanuit de politie en de gemeente nu al zeer te wensen overlaat, en zij zien daarom een binnenstad met nog meer horeca niet als een gewenste ontwikkeling. Dat kwam ook zeer duidelijk naar voren in de bijeenkomst.

Daarnaast kunnen we nu zien dat enkele mooie oude stille plekjes, die onze binnenstad juist zo bijzonder en aantrekkelijk maken, in het gedrang komen.

Maar ook de horeca zelf is niet onverdeeld positief. Zo hebben zij in een eerdere bijeenkomst (met de gemeente, in 2015) al eens expliciet aan de wethouder gevraagd om niet nog meer horecavergunningen te verlenen voor elk leegstaand pand, aangezien de spoeling steeds dunner wordt. Daarnaast vinden zij de horeca in winkels een oneerlijke vorm van concurrentie.

Ook voor winkels kan dit een bedreiging zijn. Als de winkel in een aangemerkt “horecagebied” ligt en er is belangstelling vanuit de horeca om zich daar te vestigen, zal de huurprijs waarschijnlijk stijgen en niet elke winkel kan dat betalen. Daardoor zal dus een aantal kleine winkels, die de binnenstad juist zo aantrekkelijk maken, verdwijnen.

Naar aanleiding van de bijeenkomst in de Lutherse Kerk heeft een aantal bewoners zich georganiseerd in de Actiegroep Behoud Leefbaarheid Binnenstad Utrecht, inmiddels Actiegroep Binnenstad 030 (want dat eerste was wel erg lang), om de gemeente te laten weten dat wij het niet eens zijn met de Horecanota.

Wij hebben hiervoor een aantal zaken opgestart die we in de volgende blogs zullen beschijven.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s